Alimentația de post poate fi o provocare pentru cine decide să renunțe dintr-o dată la multe dintre alimentele care fac parte din meniul obișnuit. Prima întrebare firească ar fi: „Dar eu ce mănânc?“. Sentimentul de derivă se atenuează după câteva zile, când ne dăm seama că și legumele pot fi variante sățioase și chiar gustoase.
Consider că cel mai mare pericol al alimentației de post este achiziționarea din comerț a produselor „de post“. Întrucât sunt surse foarte importante nu numai de calorii inutile, dar și de mulți conservanți și substanțe potențatoare de gust. Un alt pericol ar fi acela al alimentelor hipercalorice de tipul cartofilor prăjiți, covrigilor, biscuiților etc.
Ce ar fi bine să faceți pentru ca meniul de post să nu vă aducă kilograme în plus?
* Respectați frecvența normală a meselor: trei mese principale și una-două gustări.
* Încercați să rezistați tentației de a cumpăra covrigei, biscuiți, napolitane sau alte produse făinoase de acest gen. Sunt incredibil de calorice și pot avea foarte multă sare și zahăr.
* Chiar dacă proteinele animale (ouă, lactate, carne) dau o sațietate de lungă durată, încercați să mențineți mărimea normală a porției și să nu vă ridicați foarte plin de la masă.
* Este posibil ca în primele zile să simțiți o ușoară irascibilitate, nervozitate pe care nu v-o puteți explica. Nu vă speriați și continuați. Se spune că este efectul detox-ului – vă vine să credeți că bunicii noștri erau maeștri în arta detox-ului, iar noi credem că l-am inventat de vreun an sau doi?
De câte ori simțiți foame și nu este încă ora mesei, puteți apela la următoarele gustări:
* un măr sau o portocală;
* o cană de sticksuri de legume – castravete, ardei, morcov, stropite cu zeamă de lămâie, eventual puțină sare și ierburi aromatice;
* doi morcovi și cinci-șase măsline;
* patru-cinci prune uscate;
* un deget de tofu și un ardei capia;
* o cană de lapte vegetal fără zahăr (nu variantele de cocos concentrat la conservă de metal, ci variantele obișnuite la 1 l) plus o linguriță de psyllium;
* o cană mare de ceai aromat (scorțișoară, lemn dulce, tei, mușețel etc.) plus 10 migdale.
Alternativa de a bea cafea pe stomacul gol pentru a păcăli foamea nu funcționează (în afara situației în care are lapte adăugat) întrucât cofeina stimulează sucurile gastrice și vi se va face foame și mai mare.
Variante de mic dejun
* 1 cană de lapte vegetal + 1-2 linguri fulgi ovăz + 1 lingură mix semințe + 1/2 cană fructe de pădure
* 50 g pâine secară + 1/2 palmă tofu + castravete/ardei gras/ridichi/cherry
* 50 g pâine secară + 3-4 linguri zacuscă/humus/salată de vinete/fasole bătută
Idei pentru prânz și cină
* o porție ghiveci de legume;
* mâncare de păstăi de fasole verde cu dovlecel, roșii și mărar (nu uitați de capere, țelină apio, măsline, oțet balsamic – pot lua gustul dulce al legumelor într-o clipă și caramelizează legumele, dându-le un aspect apetisant);
* humus (100 g) și salată de pătrunjel (ideal fără pâine);
* 4 sarmale de post cu orez și legume, mâncate împreună cu salată de varză;
* varză călită cu mărar și roșii – încercați să o gătiți mai mult înăbușită și să adăugați puțină apă și foarte puțin ulei;
* ciuperci la cuptor umplute cu tofu, usturoi și pătrunjel, gătite pe hârtie de copt;
* păstăi de fasole verde cu mujdei de usturoi;
* supă de linte/cremă de ciu-perci/de roșii/de broccoli și legume;
* mix salată verde, câteva măsline, 3 linguri năut fiert din conservă, roșie, pătrunjel, ceapă verde, zeamă de lămâie, oregano, o linguriță ulei de măsline;
* pateu de linte, făcut în casă din linte fiartă sau din conservă, o linguriță pastă de susan, zeamă de lămâie, chilly, piper. Câteva linguri împreună cu o salată (chiar și de murături) vor constitui o masă excelentă.
Câteva sfaturi privind gătitul
Pentru ca alimentația de post să nu fie un prilej bun de îngrășat, vă sfătuiesc să gătiți cât mai mult în casă și să încercați să nu intrați într-un tipar de tipul covrigi-cartofi prăjiți (vă spun doar că o porție de dovlecei pané prăjiți în ulei, luați din comerț au 700 kcal, mult prea mult pentru nevoile nutriționale ale unei persoane cu un nivel mediu de activitate fizică).
„Faceți abuz“ de zeama de lămâie, de condimente și ierburi aromatice. Nu gătiți legumele prea mult, astfel încât să-și păstreze gustul, textura și culoarea; folosiți mai degrabă spray-ul cu ulei decât sticla obișnuită; nu adăugați multe crudități dintr-o dată, ci treptat, de la o zi la alta, pentru a evita balonarea excesivă.
În cele din urmă, nu uitați de mișcare în toată această perioadă și folosiți-o pentru ușurarea gândurilor și reconectarea cu voi înșivă și mai puțin ca să slăbiți sau cu un scop anume.
Tania Fântână este specialistă în nutriție și o puteți găsi aici: fantanadesanatate.wordpress.com.