23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialVoronin acuză Ministerul Apărării moldovean că încheie acorduri secrete cu România

Voronin acuză Ministerul Apărării moldovean că încheie acorduri secrete cu România

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Moldova l-a acuzat pe ministrul moldovean al apărării că încheie acorduri secrete cu omologul lui din România, relatează NewsIn.

Preşedintele PCRM l-a acuzat pe ministrul moldovean al apărării că „încheie acorduri secrete” cu omologul său din România. „Sunt sigur că în timpul apropiat autorităţile vor reprofila diferite obiecte în baze militare străine pe teritoriul nostru”, a afirmat Voronin, citat de Timpul.

Liderul comunist a prezentat şi un proiect de lege privind statutul de neutralitate permanentă a Moldovei. „Ideea proiectului a apărut după venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană”, a declarat Voronin, care a apreciat că securitatea şi integritatea Republicii Moldova se află în pericol.

Totuşi, demersul lui intervine în condiţiile în care Constituţia deja stipulează că Moldova este un stat neutru şi că nu admite prezenţa trupelor străine pe teritoriul ei.

„Noul proiect de lege are o importanţă majoră pentru viitorul, integritatea teritorială şi securitatea ţării noastre. Actuala guvernare nu are limite legale- tot ce era considerat o derapare de la standardele democratice a devenit o practică zilnică. Cine ştie ce i-a apuca pe ei, ce le-a da’ prin cap”, a declarat liderul comunist.

În opinia lui Voronin, există eventuale pericole şi tentative ascunse ce ţin de implicarea mai activă a Moldovei în proiectele NATO, de transformare a aeroportului Mărculeşti într-o bază militară a altui stat, dar şi de încercare de a soluţiona conflictul transinstrean pe cale armată.

„Neutralitatea nu este un obstacol pentru modernizarea europeană a Republicii Moldova. Cele mai dezvotate ţări ale UE sunt state neutre. Pentru noi statutul de neutralitate permanentă este unica posibilitate de a soluţiona conflictul transnistrean în mod paşnic. Mai mult, sub pericolul elaborării unei noi Constituţii, considerăm oportun să dăm o noţiune legislativă clară a ceea ce este neutralitate”, a mai spus Voronin, citat de UNIMEDIA, potrvit NewsIn.

Proiectul comuniştilor privind statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova are 18 articole şi va fi prezentat astăzi în Parlament. Cele mai importante dintre articolele din document ele se referă la interzicerea amplasării forţelor militare străine, precum şi la neparticiparea Republcii Moldova la acţiuni militare în afara teritoriului ţării.

 

Cele mai citite

Discuții incerte la Bruxelles privind planul României de reducere a deficitului bugetar din 2025

Discuțiile de la Bruxelles privind planul de reducere a deficitului bugetar al României, ce ar trebui implementat din 2025, rămân în acest moment incerte....

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...

Prezidențiale: ”Votați-mă, sunt Ciolacu!” – Academia Catavencu

O satiră despre promisiuni mari și realizări mici în politica românească Sunt Ciolacu. Marcel Ciolacu.Agentul 7,03 de când mi am luat bacu'.Revoluțiar de covrig...
Ultima oră
Pe aceeași temă