Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat, luni, în cadrul unui forum, că va fi reziliat contractul pentru tronsonul de autostradă Moara Vlăsiei-Ploieşti deoarece constructorii au părăsit şantierul şi au solicitat o creştere de preţ de 47%, potrivit NewsIn.
„Astăzi (luni, n.r.) va fi reziliat contractul pentru tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti de pe autostrada Bucureşti-Ploieşti, constructorii fiind notifcaţi. Motivele pentru care am solicitat rezilierea contractului: constructorii au părăsit şantierul şi au solicitat o creştere de preţ de 47%. Vom avea noi constructori pentru acest tronson de autostradă în luna august. Pentru ambele contracte, Cernavodă-Medgidia şi Moara Vlăsiei-Ploieşti vom avea în august noi constructori”, a spus Boagiu.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a transmis luni Asocierii dintre firmele SC Spedition UMB SRL (Dorinel Umbrărescu), SC Pa&Co International SRL,(Costel Căşuneanu) SC Euroconstruct Trading 98 SRL (Dan Besciu şi Sorin Vulpescu), SC TEHNOSTRADE SRL (Dorinel Umbrărescu) o notificare de reziliere a Contractului de Proiectare şi Execuţie a Autostrăzii Bucureşti-Braşov, tronsonul Bucureşti-Ploieşti, km 19+500 – km 62+000, având în vedere că Antreprenorul a abandonat lucrările de construcţie la autostradă pe sectorul cuprins între km 46+500 şi km 48+200, fapt ce încalcă grav prevederile contractuale, se arată într-un comunicat al CNADNR.
Antreprenorul nu a mai executat lucrări pe sectorul de drum în cauză de mai bine de 16 luni, demobilizând resursele necesare. Încălcarea prevederilor contractuale prin abandonarea lucrărilor conduce la rezilierea contractului de către Beneficiar în conformitate cu prevederile contractuale, precizează compania de drumuri.
Măsura a fost luată având în vedere întârzierea firmelor menţionate în îndeplinirea obligaţiilor contractuale privind activitatea de proiectare şi execuţie, slaba mobilizare a echipamentelor în şantier precum şi lipsa unui program de lucrări coerent care să demonstreze capacitatea tehnică şi organizatorică de a finaliza lucrările în termenul prevăzut. Totodată, deşi costurile acestui contract au crescut deja semnificativ, Antreprenorul solicită în continuare majorări de preţ pe care CNADNR nu le poate acorda, având în vedere legislaţia în vigoare.
CNADNR estimează că, în termen de o lună, va finaliza revizuirea proiectului şi pregătirea documentaţiei de atribuire pentru lansarea unei noi licitaţii, menţionează comunicatul.
Compania a notificat, săptămâna trecută, firma Colas cu privire la rezilierea contractului pentru proiectarea şi execuţia autostrăzii Cernavodă-Constanţa, tronsonul Cernavodă-Medgidia. Măsura a fost luată de către Companie ca urmare a refuzurilor repetate ale Colas de a continua execuţia lucrărilor, invocând diverse motive pentru a justifica întârzierile şi având în vedere lipsa unei planificări şi mobilizări corespunzătoare, precum şi lipsa aprovizionării cu materiale, potrivit CNADNR.