17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânii sărbătoresc, astăzi, Floriile

Românii sărbătoresc, astăzi, Floriile

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, astăzi, Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim,unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic, anunţă Agerpres.

1,5 milioane de români îşi sărbătoresc, astăzi, ziua onomastică, potrivit Ministerului de Administraţie şi Interne. Dintre ei, aproximativ 630.000 sunt bărbaţi şi 860.000 sunt femei.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Începând cu seara de duminică, în biserici începe săvârşirea slujbelor numite denii. Acestea evocă toate momentele importante petrecute în viaţa Mântuitorului între ziua Intrării triumfale în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.

Cu ziua de Florii, începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos.

Sărbătoarea Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paşte.

În acest an, Învierea va fi sărbătorită în aceeaşi zi de credincioşii ortodocşi şi catolici, pe 24 aprilie.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...
Ultima oră
Pe aceeași temă