34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialRomânii sărbătoresc, astăzi, Floriile

Românii sărbătoresc, astăzi, Floriile

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, astăzi, Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim,unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic, anunţă Agerpres.

1,5 milioane de români îşi sărbătoresc, astăzi, ziua onomastică, potrivit Ministerului de Administraţie şi Interne. Dintre ei, aproximativ 630.000 sunt bărbaţi şi 860.000 sunt femei.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Începând cu seara de duminică, în biserici începe săvârşirea slujbelor numite denii. Acestea evocă toate momentele importante petrecute în viaţa Mântuitorului între ziua Intrării triumfale în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.

Cu ziua de Florii, începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos.

Sărbătoarea Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paşte.

În acest an, Învierea va fi sărbătorită în aceeaşi zi de credincioşii ortodocşi şi catolici, pe 24 aprilie.

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă