25.3 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDe ce dฤƒ vina Oprescu pe senzorii seismici

De ce dฤƒ vina Oprescu pe senzorii seismici

Senzorii pe care primarul general a dat vina pentru întârzierea inaugurฤƒrii pasajului Basarab au fost montaลฃi deja. De fapt, constructorii mai au de lucrat cel puลฃin 45 de zile.

 

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dat pentru Pasajul Basarab, întârziat deja doi ani, un termen de finalizare care „nu avea treabฤƒ cu stadiul lucrฤƒrilor”, spune viceprimarul general Mircea Raicu. La sfârลŸitul lunii martie, când ar fi trebuit inaugurat pasajul, Oprescu a fฤƒcut o vizitฤƒ pe ลŸantier ลŸi a spus cฤƒ obiectivul nu este gata, pentru cฤƒ mai sunt de montat senzori seismici. TotuลŸi, oficiali ai primฤƒriei au declarat ieri pentru România Liberฤƒ cฤƒ pasajul are deja „senzori seismici conectaลฃi la Institutul Naลฃional pentru Fizica Pฤƒmântului de la Mฤƒgurele ลŸi senzori de trafic, la nivelul solului”. Mai trebuie fฤƒcutฤƒ conexiunea între sistemul de management al traficului ลŸi dispeceratul de la Institutul pentru Fizica Pฤƒmântului, iar softul care transmite informaลฃia pentru a fi afiลŸatฤƒ pe panourile de avertizare trebuie upgradat.

Raicu a confirmat cฤƒ nu senzorii sunt motivul real pentru care a fost amânatฤƒ deschiderea pasajului. „Motivul real este cฤƒ nu s-au terminat lucrฤƒrile, acum se munceลŸte la montarea parape-ลฃilor ลŸi mai dureazฤƒ cel puลฃin pânฤƒ la 15 aprilie”, a spus viceprimarul. Mai mult, Raicu a precizat cฤƒ senzorii se puteau monta ลŸi dupฤƒ ce pasajul era gata.

Asocierea Astaldi-FCC Construcccion, care se ocupฤƒ de construirea pasajului, spune însฤƒ cฤƒ lucrฤƒrile vor dura chiar mai mult. „Acum se lucreazฤƒ la pretensionarea hobanelor de la pod, iar la sol se lucreazฤƒ în zona Orhideelor. Mai avem lucrฤƒri de finisare la poduri, viaducte, iluminat public ลŸi arhitectural”, spune Grigorie Verenciuc, director executiv la Astaldi-FCC Construcccion. „Dupฤƒ ce vom primi undฤƒ verde de la proiectant, se va trece la montarea cฤƒii de rulare pentru tramvaie ลŸi amenajarea staลฃiei RATB. Finalizarea lucrฤƒrilor depinde de momentul la care proiectantul ne dฤƒ ok-ul pentru podul hobanat, de atunci va mai dura aproximativ o lunฤƒ, o lunฤƒ ลŸi jumฤƒtate”, a adฤƒugat el.

Senzorii sunt utili pentru a-i avertiza pe ลŸoferi cu câteva zeci de secunde înainte de producerea unui seism important. Informaลฃia ar urma sฤƒ fie afiลŸatฤƒ pe mai multe panouri instalate pe pasaj, pentru a se evita ca podul lung de doi kilometri sฤƒ fie foarte încฤƒrcat cu maลŸini în momentul producerii cutremurului, potrivit primฤƒriei. Modelul a fost preluat din Japonia, unde s-a observat cฤƒ în acest fel se poate reduce numฤƒrul eventualelor victime. Pe de altฤƒ parte, Victorin Toader, directorul Institutului de Seismologie Aplicatฤƒ, spune cฤƒ senzorii de pe pod nu i-ar ajuta direct pe ลŸoferi sฤƒ afle despre cutremur, ci le vor fi de folos constructorilor, pentru a ลŸti cum a fost afectatฤƒ structura de rezistenลฃฤƒ a pasajului dupฤƒ un seism major.

Cele mai citite

Nicolae Ciucฤƒ s-a รฎntors รฎn zonele afectate de inundaศ›ii din Galaศ›i

La 3 sฤƒptฤƒmรขni de la inundaศ›iile catastrofale care au mฤƒturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a รฎntors รฎn zonele afectate pentru a...

Nicolae Ciucฤƒ s-a รฎntors รฎn zonele afectate de inundaศ›ii din Galaศ›i

La 3 sฤƒptฤƒmรขni de la inundaศ›iile catastrofale care au mฤƒturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a รฎntors รฎn zonele afectate pentru a...

Ludovic Orban: Voi fi un preลŸedinte „de multe ori surprinzฤƒtor”, prezent, implicat, simลฃitor

PreลŸedintele Forลฃa Dreptei, Ludovic Orban, ลŸi-a depus, sรขmbฤƒtฤƒ, candidatura pentru funcลฃia de preลŸedinte al Romรขniei, susลฃinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptฤƒ ลŸi PNลข Maniu-Mihalache,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ