18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialVezi cum vrea Europa sฤƒ condamne crimele comunismului

Vezi cum vrea Europa sฤƒ condamne crimele comunismului

Dificultฤƒลฃile pe care instituลฃiile ลŸi statele europene le întâmpinฤƒ în a condamna concret, nu doar declarativ, crimele regimurilor totalitare ลŸi pe autorii lor au fost întoarse pe toate feลฃele într-o audiere publicฤƒ de o zi, organizatฤƒ marลฃi la Bruxelles, în Parlamentul European.

Pentru prima datฤƒ de la Declaraลฃia de la Praga, din 2008, privind condamnarea europeanฤƒ a comunismului, un europarlamentar (letona Sandra Kalniete) a prezentat un proiect de rezoluลฃie cu paลŸi concreลฃi pe care Uniunea Europeanฤƒ ar trebui sฤƒ-i facฤƒ în aceastฤƒ direcลฃie. De ce nu va fi uลŸor de pus în practicฤƒ acest plan au arฤƒtat mai mulลฃi experลฃi, printre care ลŸi românii Marius Oprea (fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România), Raluca Grosescu (director de cercetare la IICCR), Doru MฤƒrieลŸ (preลŸedintele Asociaลฃiei „21 Decembrie 1989″) sau generalul Dan Voinea (fost procuror militar, autor al dosarelor Revoluลฃiei).

Europarlamentarul Laszlo Tokes, unul dintre cei patru organizatori ai dezbaterii, a spus cฤƒ Europa trebuie sฤƒ renunลฃe la „standardele duble” pe care le foloseลŸte atunci când judecฤƒ regimurile totalitare: „În timp ce imperialismul, nazismul ลŸi fascismul au fost demult tratate cum se cuvine, încฤƒ suntem datori cu o judecatฤƒ istoricฤƒ hotฤƒrâtฤƒ asupra comunismului totalitar. Crimele de rฤƒzboi, genocidul ลŸi crima în masฤƒ – indiferent de ce tip de dictaturฤƒ totalitarฤƒ le-a comis – vor rฤƒmâne crime împotriva umanitฤƒลฃii, de aceea trebuie sฤƒ luฤƒm atitudine împotriva lor”. În mod nu tocmai surprinzฤƒtor, Laszlo Tokes a fost singurul demnitar care a reprezentat România la aceastฤƒ dezbatere.

Planul Kalniete pentru condamnarea crimelor comunismului

Europarlamentara letonฤƒ Sandra Kalniete, fost ministru de Externe al Letoniei ลŸi co-organizatoare a audierii publice, a prezentat un proiect de rezoluลฃie prin care Europa ar trebui sฤƒ condamne concret crimele regimurilor totalitare. Cele mai puternice douฤƒ puncte ale rezoluลฃiei se referฤƒ la „condamnarea crimelor regimurilor totalitare atât politic, cât ลŸi legal” ลŸi la „condamnarea autorilor acestor crime ลŸi aducerea lor în faลฃa justiลฃiei”. Kalniete, ea însฤƒลŸi o victimฤƒ a comunismului rusesc (s-a nฤƒscut în Siberia, acolo unde pฤƒrinลฃii ei fuseserฤƒ deportaลฃi de Stalin ลŸi unde mai multe rude i-au fost ucise), a mai spus cฤƒ în timp ce ลฃฤƒrile vest-europene au suportat atrocitฤƒลฃile nazismului, ลฃฤƒrile central ลŸi est-europene au avut parte ลŸi de nazism, ลŸi de comunism: „În aceste ลฃฤƒri, totalitarismul a durat mult mai mult decât nazismul”.

Aceasta ar putea fi principala cauzฤƒ a aparentei lipse de preocupare din partea ลฃฤƒrilor vest-europene, în ce priveลŸte condamnarea crimelor comunismului totalitar din Estul Europei: vesticii ลŸi-au rezolvat, mai mult sau mai puลฃin, trecutul nazist ลŸi s-au oprit aici, uitând cฤƒ în Est atrocitฤƒลฃile au continuat, doar cฤƒ au avut alลฃi autori. TotuลŸi, existฤƒ ลŸi alte piedici, au arฤƒtat experลฃii la Bruxelles: Europa nu poate cฤƒdea de acord nici mฤƒcar asupra termenilor care trebuie folosiลฃi în acest demers. Condamnarea „stalinismului” ar fi un termen prea restrâns, limitând crimele comunismului pânฤƒ la moartea lui Stalin, spun unii. Alลฃii spun cฤƒ nici termenul comunism nu este corect, pentru cฤƒ ar fi o pฤƒlฤƒrie prea largฤƒ. Grecul Aristotelis Gavriliadis, ofiลฃer de politici al Departamentului de Justiลฃie din cadrul Comisiei Europene, a pus „punctul pe i” în acest sens: „Ar fi imposibil sฤƒ condamnฤƒm comunismul, pentru cฤƒ în multe ลฃฤƒri europene existฤƒ ลŸi sunt alese la putere partide comuniste ลŸi chiar staliniste. În Grecia, partidul comunist a fost votat de 12% din cetฤƒลฃeni. Asta e democraลฃia!”. Grupul popularilor europeni, reprezentat printre alลฃii ลŸi de Laszlo Tokes, pare sฤƒ fi gฤƒsit termenul cel mai apropiat de un compromis onorabil pentru toatฤƒ lumea: condamnarea comunismului totalitar. Astfel, actualii comuniลŸti francezi sau cei din Cipru pot sta liniลŸtiลฃi cฤƒ ideologia nu le este condamnatฤƒ la nivel european.

Marius Oprea: „În România, comunismul nu a dispฤƒrut, doar s-a privatizat”

La nivel naลฃional, în ลฃฤƒrile foste comuniste, piedicile în condamnarea crimelor totalitare nu se opresc însฤƒ doar la terminologie. Istoricul Marius Oprea, fost director al IICCR, a explicat la Bruxelles cฤƒ în România „nici un oficial al Securitฤƒลฃii ลŸi nici un activist de partid nu au fost aduลŸi în faลฃa justiลฃiei pentru aceste crime”.

„Cei care au fost implicaลฃi în execuลฃia acestor crime au acum pensii uriaลŸe. Îi plฤƒtim pe aceลŸti ucigaลŸi. Nu avem cum sฤƒ tฤƒiem legฤƒtura dintre comunism ลŸi actualul sistem, pentru cฤƒ e vorba de o continuitate. UrmaลŸii celor responsabili sunt acum în sistem”, a explicat Oprea de ce sistemul politic ลŸi judiciar din România se opun din rฤƒsputeri condamnฤƒrii celor responsabili de crime în perioada comunistฤƒ. „În România, comunismul nu a dispฤƒrut, doar s-a privatizat. Tot de cฤƒtre ei. Vrem sฤƒ avem pentru crimele comunismului acelaลŸi tratament juridic ca pentru Holocaust”, a mai spus Marius Oprea.

Nici la sud de Dunฤƒre, în Bulgaria, situaลฃia nu este diferitฤƒ, a arฤƒtat Vasil Kadrinov, directorul Centrului Hannah Arendt din Sofia. „Colaboratorii comunismului sunt bogaลฃi, au televiziuni, ziare, sunt în Parlament, au funcลฃii. Unul dintre ei este chiar preลŸedintele Bulgariei. Victimele sunt sฤƒrace ลŸi au 70-80 de ani. Cum va susลฃine UE ca vocea victimelor sฤƒ fie auzitฤƒ?”, i-a întrebat bulgarul pe europarlamentarii prezenลฃi. Bulgaria are 35 de ambasadori care au fost agenลฃi ai Securitฤƒลฃii Poporului, a mai spus Kadrinov: „Nici unul dintre state nu a transmis vreun mesaj cฤƒ nu acceptฤƒ astfel de ambasadori. Asta e problema cu ลฃฤƒrile europene. Cum sฤƒ creadฤƒ tinerii ce scrie în cฤƒrลฃi, când nu vฤƒd nici o reacลฃie?”.

Doru MฤƒrieลŸ, preลŸedintele Asociaลฃiei „21 Decembrie 1989″, le-a explicat celor prezenลฃi cât a trebuit sฤƒ se lupte cu sistemul judiciar din România, pentru a face publice documentele privind Revoluลฃia ลŸi cum a recurs de douฤƒ ori la greva foamei. „Este vorba de o imunitate pe care le-o acordฤƒm cu toลฃii celor care acum 20 de ani au ucis în România. Sistemul judiciar a fost complice cu criminalii care au ucis peste o mie de oameni în 1989″, a spus MฤƒrieลŸ, indicându-l pe Ion Iliescu drept principalul responsabil pentru ce s-a întâmplat la Revoluลฃie. El le-a propus europarlamentarilor prezenลฃi ca mฤƒcar „sฤƒ salveze toate documentele privind comunismul din Estul Europei”.

Tinerii ลŸi sindromul „pฤƒi nu era mai bine pe vremea comuniลŸtilor?”

Experลฃii europeni în educaลฃie ลŸi programe de instruire a tinerilor în legฤƒturฤƒ cu regimurile totalitare ลŸi crimele lor au constatat cฤƒ, la nivel european, tinerii au ajuns sฤƒ priveascฤƒ cu nostalgie spre trecutul comunist sau nazist. Este vorba despre ceea ce în Germania se numeลŸte Ostalgie (nostalgia estului). „Germania nu e un model de succes (privind percepลฃia trecutului nazist la tineri). Tinerii germani cred cฤƒ serviciul de poliลฃie politicฤƒ era doar un „secret service”, iar dictatura nazistฤƒ a fost de fapt un fel de democraลฃie”, a spus Hubertus Knabe, director ลŸtiinลฃific al Memorialului Berlin-Hohenschonhausen. De cele mai multe ori, tinerii germani îลŸi iau informaลฃiile despre dictaturฤƒ de la televizor ลŸi de la pฤƒrinลฃii care au tendinลฃa sฤƒ idealizeze trecutul.

În România, este îngijorฤƒtor nu atât cฤƒ foarte mulลฃi tineri au o pฤƒrere favorabilฤƒ comunismului ลŸi dictaturii lui CeauลŸescu, ci faptul cฤƒ ลŸi mai mulลฃi tineri pur ลŸi simplu nu ลŸtiu ce sฤƒ rฤƒspundฤƒ la întrebฤƒri legate de comunism, a spus Raluca Grosescu, director de cercetare la IICCR. „Regimul comunist nu este apreciat în sine, ci în comparaลฃie cu ce se întâmplฤƒ în prezent – criza economicฤƒ, corupลฃia”, a explicat experta, prezentând rezultatele unui sondaj despre cum percep tinerii români trecutul comunist.

Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ