14.3 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialLegฤƒminte japoneze

Legฤƒminte japoneze

Tsunamiul a gonit prin oraลŸ cu 8 m/s, viteza unui alergฤƒtor medaliat cu aur. Valurile au atins înฤƒlลฃimea de 15 metri, depฤƒลŸind chiar ลŸi cele mai înalte ลŸtachete de la sฤƒritura în înฤƒlลฃime. Navele au fost urcate pe dealuri, maลŸinile pluteau ca niลŸte bฤƒrci. Dupฤƒ ce valurile s-au retras, un munte haotic de ruine a fost tot ce a mai rฤƒmas din Kamaishi, cel mai vechi oraลŸ siderurgic al Japoniei, situat în provincia Iwate. Arฤƒta ca dupฤƒ bombardamentul cu incendiare al capitalei Tokyo sau ca Hiroshima ลŸi Nagasaki dupฤƒ bombele atomice.

Scene similare pot fi întâlnite peste tot în regiunea Tลhoku, de-a lungul coastei Sanriku din nord-estul Japoniei. În micul ลŸi liniลŸtitul oraลŸ Rikuzentakata, cu o populaลฃie de 23.000 de locuitori, se pare cฤƒ 5.000 din cele 8.000 de gospodฤƒrii au dispฤƒrut în dezastru. Singurele clฤƒdiri rฤƒmase în picioare sunt primฤƒria ลŸi un supermarket. Aeroportul Sendai, situat aproape de provincia de coastฤƒ Miyagi, aratฤƒ acum mai curând ca un port maritim.

Cutremurul fantastic care a lovit pe 11 martie regiunea Tลhoku cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter ลŸi având epicentrul în largul coastei Sanriku a fost cel mai puternic din istoria Japoniei. Numฤƒrul victimelor ลŸi dimensiunea pagubelor rฤƒmân o necunoscutฤƒ, dar pierderea de vieลฃi este estimatฤƒ sฤƒ depฤƒลŸeascฤƒ 23.000 de victime, iar pagubele materiale sฤƒ fie de peste 25 trilioane de yeni.

Tsunami este un cuvânt japonez la origine. Patrick Lafcadio Hearn (cunoscut sub numele de Koizumi Yakumo dupฤƒ naturalizarea sa ca cetฤƒลฃean japonez), un englez nฤƒscut pe insula greceascฤƒ Lefkada, l-a folosit pentru prima datฤƒ în romanul sฤƒu „A Living God (Un zeu în viaลฃฤƒ)”. Descrierea pe care Hearn o face cutremurului Meiji-Sanriku, care în 1896 a fฤƒcut 22.000 de victime în aceeaลŸi regiune în care a lovit ลŸi recentul cutremur, a fost mai târziu inclusฤƒ în manualele de ลŸcoalฤƒ elementarฤƒ sub titlul „Focul din câmpul de orez”.

În romanul lui Hearn, Gohฤ“ este mai-marele unui sat dintr-o vale ลŸi trฤƒieลŸte pe dealul de deasupra satului. Într-o zi, observând retragerea rapidฤƒ a apelor mฤƒrii de la ลฃฤƒrm, îลŸi dฤƒ seama cฤƒ se apropie un tsunami. Pentru a-ลŸi avertiza consฤƒtenii, prinลŸi cu pregฤƒtirile pentru un festival, Gohฤ“ dฤƒ foc cu o torลฃฤƒ snopilor de orez abia recoltat. Sฤƒtenii, sosiลฃi sฤƒ ajute la stingerea focului, vฤƒd de la înฤƒlลฃi¬mea dealului cum tsunamiul le distruge satul. Prin iniลฃiativa ลŸi sacrificiul sฤƒu, Gohฤ“ a reuลŸit sฤƒ salveze toลฃi sฤƒtenii.

Aceastฤƒ poveste ลŸi-a pus încฤƒ de atunci amprenta pe Japonia. De altfel, când a oferit sprijin ลฃฤƒrilor lovite de cutremurul din Sumatra din 2004, care a fฤƒcut 250.000 de victime, Japonia a ลฃinut sฤƒ promoveze un sistem de avertizare împotriva valurilor tsunami. Dar lunga istorie de cutremure urmate de tsunami – la care se adaugฤƒ acum tehnologia avansatฤƒ de predicลฃie – i-a fฤƒcut pe japonezi sฤƒ devinฤƒ comozi. În plus, nimeni nu se aลŸtepta ca un tsunami atât de devastator sฤƒ loveascฤƒ vreodatฤƒ Japonia.

Evenimentul cel mai puลฃin luat în calcul s-a petrecut la centrala nuclearฤƒ Fukushima Daiichi. Arhitectura robustฤƒ a centralei este similarฤƒ cu cea de la centrala Kashiwazaki-Kariwa din Niigata, cea mai mare din lume, neafectatฤƒ de cutremurul din largul coastelor Chลซetsu (6,8 pe scara Richter) din iulie 2007. Fukushima Daiichi a rezistat ลŸi ea la cutremur, dar nimeni nu luase în calcul posibilitatea ca valuri de 10 metri sฤƒ loveascฤƒ o centralฤƒ nuclearฤƒ.

Acum ลŸtim cฤƒ ceea ce era de neconceput este posibil. Rezultatul este cฤƒ problemele de la centrala Fukushima Daiichi au oprit în scrâลŸnet de frâne cursa globalฤƒ pentru producลฃia de energie nuclearฤƒ. La nivel mondial, existฤƒ în prezent 443 de centrale nucleare – numฤƒr programat sฤƒ se dubleze în urmฤƒtorii 15 ani. Numai China avea de gând sฤƒ construiascฤƒ 50 de noi centrale nucleare, pe lângฤƒ cele 27 pe care le are deja. Este responsabilitatea Japoniei, în special a liderilor politici ca mine, sฤƒ se asigure cฤƒ experienลฃa noastrฤƒ se va reflecta în normele de construcลฃie ลŸi standardele de siguranลฃฤƒ pentru aceste centrale peste tot în lume.

Cât priveลŸte Japonia, o datฤƒ ce panica economicฤƒ se va disipa, va fi nevoie de un acord bipartizan pentru a schiลฃa ลŸi aproba un buget menit sฤƒ aducฤƒ o revenire cât se poate de rapidฤƒ. Apoi trebuie ca Japonia sฤƒ gฤƒseascฤƒ o soluลฃie pentru a compensa minusul de 10 milioane de kilowaลฃi generat de pierderea centralei Fukushima. De fapt, Japonia trebuie sฤƒ-ลŸi reevalueze întreaga strategie energeticฤƒ naลฃio¬na¬lฤƒ, revizuind inclusiv nivelurile diferite de consum din estul ลŸi vestul ลฃฤƒrii. ลži pentru cฤƒ regiunile afectate de dezastru sufereau deja de depopulare ลŸi îmbฤƒtrânire rapidฤƒ – probleme tipice în mare parte a Japoniei de astฤƒzi -, revenirea va implica ลŸi un nou plan de dezvoltare ruralฤƒ care sฤƒ îndepฤƒrteze ลฃara de modelul actual Tokyo-centric.

Dar, în efortul sฤƒu de recuperare, Japonia are un mare avantaj. Noลฃiunea-cheie pentru revenire este în japonezฤƒ kizuna (legฤƒturฤƒ, legฤƒmânt). Chiar ลŸi atunci când s-au confruntat cu imensa incertitudine indusฤƒ de un dezastru de magnitudinea recentului cutremur ลŸi de tsunamiul care i-a urmat, japonezii s-au bizuit pe kizuna pentru a se ajuta ลŸi consola reciproc. Un exemplu: când autoritฤƒลฃile, forลฃate de împrejurฤƒri, au tฤƒiat curentul, au existat foarte puลฃine accidente de trafic, deลŸi semafoarele nu mai funcลฃionau.

Sper cฤƒ într-o zi, dupฤƒ ce istoria recentei catastrofe va fi fost scrisฤƒ, cuvântul kizuna va fi mai cunoscut decât „tsunami”.

YURIKO KOIKE, FOST MINISTRU AL APฤ‚Rฤ‚RII ลžI CONSILIER NAลขIONAL DE SECURITATE, ESTE PREลžEDINTELE CONSILIULUI EXECUTIV AL PARTIDULUI LIBERAL DEMOCRAT NIPON. COPYRIGHT: PROJECT SYNDICATE, 2011.โ€จ WWW.PROJECT-SYNDICATE.ORG

Cele mai citite

Moldova destabilizatฤƒ. Tineri antrenaศ›i de mercenari Wagner, ca sฤƒ provoace forศ›ele de ordine, la scrutinul de duminicฤƒ

Directorul Serviciului de Informaศ›ii ศ™i Securitate declarฤƒ cฤƒ au fost destabilizate tabere de tineri care รฎnvฤƒศ›au sฤƒ provoace forศ›ele de ordine ศ™i sฤƒ foloseascฤƒ...

Andrei Raศ›iu, elogiat de presa din Spania! โ€žUnul dintre cei mai buni fundaศ™i dreaptaโ€

Andrei Raศ›iu, fundaศ™ul dreapta al echipei Rayo Vallecano ศ™i internaศ›ional romรขn, a fost recent lฤƒudat de presa spaniolฤƒ pentru evoluศ›iile sale impresionante din La...

Meta concediazฤƒ zeci de angajaศ›i pentru utilizarea necorespunzฤƒtoare a tichetelor de masฤƒ

Meta a concediat recent peste 20 de angajaศ›i din biroul sฤƒu din Los Angeles, dupฤƒ ce aceศ™tia au folosit tichetele de masฤƒ รฎn valoare...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ