14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Apărării, ministrul Economiei și șeful statului major au discutat, miercuri, cu...

Ministrul Apărării, ministrul Economiei și șeful statului major au discutat, miercuri, cu șeful Executivului. Premierul Tudose: Ne respectăm angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei

UPDATE 15.45: Șeful Executivului, Mihai Tudose, a declarat, după întrevederea cu ministrul Apărării și ministrul Economiei, că Guvernul va respecta angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru înzestrarea armatei.

"Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să îi cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât și cu așteptările și nevoile militarilor noștri", a subliniat Tudose, conform unui comunicat al Executivului .

Potrivit sursei citate, premierul și cei doi miniștri "au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, în raport cu capacitatea actuală și viitoare a industriei românești de apărare".


 

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, și șeful statului major, au fost chemați, miercuri, la Guvern de premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre înzestrarea Armatei, cât și despre achiziționarea de rachete Patriot, informează News.ro

Şedinţa a început la ora 12.00, la sediul Executivului.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie.

Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas. Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi support tehnic şi logistic. Un alt subiect discutat ar putea fi cel privind amânarea în CSAT a dezbaterii privind înzestrarea armatei.

Premierul Mihai Tudose a explicat, miercuri, că problemele privind înzestrarea Armatei din CSAT nu au pornit de la nealocarea banilor în bugetul MApN, ci de la cum vor fi aceştia cheltuiţi, urmând să aibă o discuţie cu conducerea ministerului săptămâna aceasta sau cea viitoare.

Planul pentru înzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru că nu respecta cerinţa cu alocarea bugetară de 2% din PIB pentru cel puţin un deceniu, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că documentul va fi adaptat şi prezentat ulterior în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Cele mai citite

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...
Ultima oră
Pe aceeași temă