30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialIordania: Tinerii protestatari dintr-o piaţă din Amman, atacaţi de susţinători ai regimului

Iordania: Tinerii protestatari dintr-o piaţă din Amman, atacaţi de susţinători ai regimului

Tineri care campau într-o piaţă din Amman au fost atacaţi şi mai mulţi dintre ei au fost răniţi, azi-noapte, de un grup de susţinători ai regimului iordanian, fără ca forţele de ordine să intervină, au declarat martori oculari, citaţi de AFP, potrivit Mediafax.

Sute de „tineri de la 24 martie”, o grupare cu diferite tendinţe, inclusiv islamişti, s-au reunit în piaţa Jamal Abdel Nasser, unde au înălţat o tabără de corturi, ca să-i ceară regimului iordanian „reforme” şi „judecarea” liderilor corupţi.

La lăsarea serii, poliţia a încercat să îi disperseze, apoi a întrerupt curentul electric în piaţă în jurul orei locale 23.00 (23.00 ora României), a constatat un jurnalist al AFP.

„Aproximativ 50 de susţinători ai regimului care încercau să se reunească în apropiere au profitat de întreruperea curentului electric pentru a ataca tinerii cu pietre„, a declarat pentru AFP unul dintre aceşti tineri, Moaz Kassrawi, din cadrul partidului al-Wahdeh (stânga).

„Majoritatea au fost răniţi la cap şi au fost spitalizaţi”, a declarat el.

Potrivit unui alt martor ocular, poliţia, care a înconjurat zona, nu a intervenit.

„Considerăm Ministerul de Interne responsabil de acest incident şi îi cerem regelui şi poporului să ne protejeze de aceşti vagabonzi care ne atacă”, a declarat Nihad Zuhair.

Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al poliţiei, Mohamad Khatib, a afirmat că nu a fost informat despre persoane „rănite”.

Tinerii s-au reunit în urma unui apel în acest sens pe Facebook şi au decis să campeze în această zonă până la obţinerea unor reforme.

„Poporul vrea reforme din partea regimului”, „vrem judecarea simbolurilor corupţiei”, „revoluţia izbucneşte în jurul nostru, Iordania, rândul tău va veni„, au scandat ei.

„Vrem amendamente constituţionale care să garanteze guverne parlamentare”, a declarat Alaa Fazaa, un contestatar care şi-a instalat cortul „pe termen nedifinit, până la îndeplinirea cererilor” protestatarilor.

În Iordania, unde manifestaţiile continuă de trei luni, opoziţia islamistă şi mişcările de stânga şi naţionaliste, nu au cerut o schimbare de regim, ci reforme politice profunde şi combaterea corupţiei.

Dialogul naţional început în Iordania se confruntă cu dificultăţi, după ce opoziţia a refuzat să participe.

Cele mai citite

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă