16.2 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialNicolescu: 26 de contracte pentru firmele familiei

Nicolescu: 26 de contracte pentru firmele familiei

Agenţia Naţională de Integritate a declanşat verificările în cazul preşedintelui CJ Argeş în noiembrie 2010, în urma unui articol de presă. Constantin Nicolescu este acuzat de abuz în serviciu deoarece a folosit în interesul firmelor familiei sale informaţiile despre contracte obţinute în virtutea funcţiei de preşedinte al Consiliului Jude¬ţean. Argumentul ar fi că în cazul a opt dintre cele 26 de contracte de achiziţii sau prestări servicii au participat cu oferte doar firmele familiei Nicolescu. De asemenea, specialiştii spun că preşedintele CJ Argeş poate fi pus sub acuzare atât pentru abuz în serviciu, cât şi pentru desfăşurare de operaţiuni comerciale şi financiare (la firmele sale) incompatibile cu funcţia sa. Pentru astfel de infracţiuni, pedeapsa e cuprinsă între unu şi cinci ani. 

Fals în declaraţiile de avere

Nicolescu poate fi acuzat şi de fals în declaraţiile anuale de interese deoarece, ani la rând, nu a înscris faptul că era acţionar în mai multe firme. Mai precis, în declaraţiile de interese din anii 2004, 2005, 2006 nu a menţionat calitatea de acţionar sau asociat la firmele OTP Garancia Asigurări SA, ATE Bank România SA, SC Compania Hotelieră Intercontinental SA.

În declaraţiile de interese depuse în anii 2008, 2009 nu a menţionat calitatea de acţionar la SC Autopro Mond SA (unde deţine 92,19 % din acţiuni, SC Expert Consult Management SA (25% din acţiuni), SC Mac Auto SRL (63,08%) şi Compania Hotelieră Intercontinental (acţionar nesemnificativ).

În declaraţiile de interese depuse în 2010,nu a menţionat calitatea de acţionar la SC AutoproMond SA (92,19%) SC Mac Auto SRL (68,03%), Compania Hotelieră Intercontinental (acţionar nesemnificativ). Dintre acestea, SC Autopro Mond şi SC Mac Auto SRL, unde Nicolescu este ac¬ţionar majoritar, au beneficiat de contracte cu instituţiile publice.

Conflict de interese

Nicolescu a fost acuzat de conflict de interese, şi poate pierde postul de preşedinte al Consiliului Judeţean. Potrivit legii incompatibilităţii, el nu avea voie să semneze sau să aprobe în calitate de preşedinte al CJ 14 contracte cu firmele sale sau ale membrilor familiei sale. Celelalte 12 contracte au fost semnate de directori ai unor instituţii şi servicii publice, aflate de asemenea în coordonarea sau subordonarea directă a preşedintelui CJ.

ANI a extins cercetările şi asupra averilor membrilor familiei preşedintelui Consiliului Jude¬ţean Argeş, dispunând verificări detaliate ale averii Vioricăi Nicolescu (soţia), Ana-Maria Niculescu (fiica) şi Liviu Costin Niculescu (fiul).

DUBIOS

I s-a făcut rău la arestare

Constantin Nicolescu, aflat la al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş din partea PSD, a fost arestat preventiv de Tribunalul Piteşti la data de 27 ianuarie 2011, fiind acuzat de fraude cu fonduri europene în valoare de 900.000 de euro.Imediat după aflarea sentinţei, lui Nicolescu i s-a făcut rău şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, unde a fost supus unei
intervenţii chirurgicale. La data de 2 februarie, Curtea de Apel Piteşti l-a eliberat din arest.

Cele mai citite

Blinken va discuta despre Myanmar, Marea Chinei de Sud și Ucraina la summitul Asia Laos

Secretarul de stat Antony Blinken va reprezenta Statele Unite la summiturile cu liderii asiatici din Laos în această săptămână și se așteaptă să discute...

Predicțiile supercomputerului pentru preliminariile CM 2026! România în urna a doua valorică?

Participarea echipei naționale a României la Cupa Mondială din 2026 reprezintă principalul obiectiv al selecționerului Mircea Lucescu, care mizează pe o tragere la sorți...

Gigi Becali a declarat că-l așteaptă pe Nicolae Stanciu la FCSB

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat public că îl așteaptă pe Nicolae Stanciu să revină la echipă din iarnă, după ce internaționalul român și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă