27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialJaponezii se tem de eventuale ploi radioactive

Japonezii se tem de eventuale ploi radioactive

Ploile aşteptate astăzi în Japonia îngrijorează o mare parte a populaţiei nipone, care se teme că precipitaţiile ar puta fi radioactive. Guvernul nipon lansează un apel la calm, potrivit Mediafax

Numeroase persoane din Tokyo şi din nordul Japoniei au sunat autorităţile pentru a întreba dacă precipitaţiile previzionate spre sfârşitul zilei în regiunea Tokyo, mai ales, ar putea fi contaminate.

„Nivelurile actuale nu arată niciun pericol posibil pentru sănătate”, a declarat şeful de cabinet adjunct al premierului, Tetsuro Fukuyama, pentru postul public de televiziune nipon.

„Nu vă îngrijoraţi. Dacă vă faceţi griji, folosiţi o umbrelă”, a recomandat Fukuyama. „Dacă vă udaţi, schimbaţi-vă”, a continuat el.

Agenţia meteorologică a anunţat trei până la cinci milimetri de precipitaţii în jurul centralei nucleare Fukushima, grav avariată în urma cutremurului urmat de tsunami din 11 martie.

Ploi slabe sunt aşteptate în cursul serii şi în capitală, situată la 250 de kilometri sud-est de centrală.

Elemente radioactive au fost găsite în lapte în prefectura Fukushima şi în spanac în Ibaraki, dar şi în apa potabilă din Tokyo.

Nivelurile descoperite, cu mult sub limita legală admisă, nu sunt periculoase pentru sănătate, a subliniat Guvernul.

Limita legală pentru conţinutul de iod radioactiv 131 a fost însă depăşită punctual, joi, în apa curentă din municipalitatea prefecturii Fukushima, situată la 45 de kilometri de centrală. Nivelul a coborât însă în ziua următoare, potrivit măsurătorilor efectuate.

Tot în apa curentă, au fost depistate iod radioactiv şi cesiu în nordul prefecturii Ibaraki, a anunţat astăzi agenţia Kyodo, citată de Mediafax.

Cele mai citite

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă