Update. 16.30 Aliaţii NATO au convenit să accelereze planificarea pentru o posibilă acţiune militară în Libia, însă Alianţa nu a decis deocamdată dacă va interveni sau nu în conflict, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei.
Libia şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele civile străine, potrivit unui comunicat al Eurocontrol citat de NewsIn.
Potrivit unui purtător de cuvânt al organizaţiei, serviciile libiene de control al traficului aerian au închis spaţiul aerian al ţării „până la noi ordine”.
NATO este pregătit să efectueze raiduri aeriene cu ţinte precise în Libia, iar operaţiunea ar putea începe în următoarele ore, a declarat vineri o sursă din Alianţă. „Decizia va fi oficial aprobată la reuniune de vineri a Consiliului NATO. Planurile militare au fost deja făcute şi mă aştept ca operaţiunea să înceapă în câteva ore”, a spus sursa.
Potrivit sursei, raidurile aeriene vor fi probabil efectuate de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Canada.
Rezoluţia a fost adoptată joi, la New York, cu zece voturi pentru şi cinci abţineri, de către membrii Consiliului de Securitate al ONU. Printre statele care s-au abţinut de la vot s-au numărat Rusia, China, India, Brazilia, dar şi Germania. Dintre acestea, numai Rusia şi China aveau drept de veto, în calitatea lor de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.
Rezoluţia autorizează impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Libia şi orice acţiune militară posibilă – cu excepţia desfăşurării de trupe terestre – scopul fiind de a proteja civilii de atacurile puterii de la Tripoli.
Mai multe ţări participă la intervenţia militară
Mai multe ţări, între care Franţa, Canada, Norvegia şi Danemarca, vor participa la intervenţia militară în Libia, în urma rezoluţiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, în timp ce Polonia intenţionează să acorde un sprijin logistic umanitar, relatează Mediafax.
Canada va trimite în Libia şase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdicţie aeriană şi autorizează folosirea forţei, relatează joi presa canadiană.
„Guvernul canadian a luat decizia astăzi, târziu, de a trimite şase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a se alătura americanilor, britanicilor şi francezilor, dar şi celorlalte ţări care vor participa la impunerea zonei de interdicţie aeriană”, a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul său.
Între 120 şi 200 de soldaţi vor însoţi avioanele CF-18 – echivalentul canadian al aparatului F-18 american – acolo unde vor avea baza, fără îndoială în Italia şi vor putea ajunge acolo încă de vineri.
Norvegia va participa la intervenţia militară din Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo.
„Am decis să contribuim la operaţiune. Dar este prea devreme pentru a spune în ce mod”, a declarat ea. „Este rezonabil să trimitem mijloace aeriene”.
Trimiterea de avioane de luptă F-16 norvegiene „este o posibilitate. Dar o mare operaţiune umanitară va fi de asemenea înfiinţată, ceea ce aduce în actualitate trimiterea unor avioane de transport”, potrivit ministrului.
La rândul său, Danemarca va cere vineri, „cât mai rapid posibil”, sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contribuţii care să includă avioane de luptă F-16, a anunţat ministrul de Externe, Lene Espersen.
„Dar vreau să spun deja că Guvernul este hotărât să formeze cât mai repede posibil o contribuţie daneză concretă pentru a putea contribui la decizia Consiliului de Securitate”, a declarat ea, într-un comunicat.
„Suntem pregătiţi să acţionăm foarte rapid şi să ne asigurăm că va fi o gestionare rapidă în Parlament a unei propuneri pentru ca Danemarca să poată pune la dispoziţie avioane F-16”, a adăugat Espersen.
Pe de altă parte, Varşovia este pregătită să ofere avioanele sale de transport, dar exclude participarea sa la o forţă de atac în Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich.
„Suntem pregătiţi să ajutăm cu avioanele noastre de transport. Capacităţile noastre ne permit să detaşăm o parte din forţele noastre şi mijloacele noastre pentru ajutor umanitar”, a declarat Klich.
„Am decis miercuri cu preşedintele şi prim-ministrul că implicarea Poloniei într-o forţă de atac este exclusă”, a precizat el.
„În ceea ce priveşte zona de interdicţie aeriană, noi nu intenţionăm să participăm la implementarea ei cu forţele noastre armate”, a adăugat ministrul.