Televiziunea Română este în plin proces de redefinire a misiunii sale de serviciu public, principala direcţie strategică de dezvoltare vizând, pe termen lung, atragerea de public nou.
Fidelizarea publicului tradiţional şi cooptarea unor noi nişe de audienţă se vor face atât prin producţii cu plus-valoare pe piaţă şi vedete cu priză la public, cât şi prin proiecte corporate integrate, interactive.
„Avem, la ora actuală, cele mai bune talk-show-uri culturale şi educative de televiziune din România – Garantat 100%, Profesioniştii, 50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu, dar şi cele mai bune seriale de pe piaţă – Anatomia lui Grey, CSI Crime şi Investigaţii, serialele coreene. Vom sublinia în continuare această diferenţă pe piaţa media, dar nu numai prin producţii editoriale, ci şi prin diverse proiecte care să coopteze publicul în mod inteligent, în special pe cel tânăr”, a declarat Alexandru Lăzescu, Preşedinte-Director General al TVR.
Interactivitatea şi dezbaterile publice menite să încurajeze jurnalismul responsabil, de calitate se numără printre prioriăţile televiziunii publice, a precizat Lăzescu.
„Noile grile de programe pentru principalele noastre canale, TVR 1 şi TVR 2, sunt începutul unui proces mai îndelungat de împrospătare a producţiilor TVR”, a spus Dan Radu, Director de Producţie Editorială şi Programe.
„Vom continua să închegăm în jurul brandului TVR un nucleu de programe, vedete şi filme care să ne diferenţieze într-un peisaj media în care credibilitatea jurnalismului s-a erodat”, a subliniat Radu.
Printre emisiunile noi din grila TVR 1 se numără Perechea potrivită, cu Raluca Moianu, Televiziunea copiilor, o emisiune ce poartă semnătura realizatorului Titus Muntean, Cu ochii’n 4, un program de anchete şi reportaje.
Noutăţile grilei TVR 2 – care este redefinit ca un post pentru oameni activi, cu puţin timp liber, dar care recurg la TV pentru a se relaxa, distra şi informa – numără programe precum emisiunea duminicală prezentată de Mihai Dobrovolschi, Dobro Urban, show-ul lui Constantin Trofin, numit La mustaţă, Aeroshow – cu Andrei Lucescu şi Mihai Grecea, Supravieţuitor în jungla urbană, cu instructorul de arte marţiale Sorin Lupaşcu, Hobbyceiuri – o emisiune de reportaje despre oameni şi pasiunile lor.
În materie de filme, TVR 2 vine cu o noutate absolută: serialul chinezesc Regele Qian – o poveste plină de aventură a unui traficant de sare care ajunge rege -, care va fi difuzat în premieră în România, începând cu 28 martie.
Alexandru Lăzescu este Preşedinte-Director General al TVR din iulie 2010. Principalele obiective ale lui Lăzescu – singurul preşedinte cu experienţă directă în managementul de presă din istoria TVR – sunt: redresarea financiară a TVR, definirea unei identităţi clare a canalelor şi atragerea de fonduri europene pentru digitalizarea arhivei TVR şi pentru crearea unei platforme interne de formare profesionială.
Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale. Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.
Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar.
Fondurile pe care televiziunea română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.