Update 20.00: Comisia Europeană critică Japonia pentru felul în care intervine pentru a înlătura ameninţarea nucleară
Comisarul european pentru Energie a criticat miercuri reacţia japonezilor – pe care a catalogat-o neprofesională, o „adevărata catastrofă” – faţă de situaţia de la centrala nucleară Fukushima, apreciind că destinul ţării este pe viitor „în mâinile lui Dumnezeu”, transmite AFP, citat de Mediafax.
Modalitatea de gestionare a crizei şi resursele insuficiente cu care japonezii lucrează m-au făcut să îmi „corectez părerea foarte bună pe care o aveam până în prezent despre competenţa inginerilor, competenţa tehnică ŞI industrială, perfecţiunea, precizia japonezilor”, a declarat Gunther Oettinger.
„Japonezii lucrează cu pompe de incendiu, încearcă să arunce apă cu hidroavioane, nu mai ştiu cum să iasă din dificultate. Este o adevărată catastrofă şi se reacţionează cu intermitenţe”, a adăugat el, în faţa unei comisii a Parlamentului European.
El s-a referit şi la „divergenţele” dintre compania de electricitate japoneză Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploatează reactoarele nucleare avariate de seismul de vineri, şi Guvernul nipon, pe tema răspunsului la această criză.
Update 19:00: Guvernatorul din Fukushima: Neliniştea japonezilor a atins punctul maxim
Guvernatorul regiunii aflate în centrul dezastrului nuclear de la Fukushima a criticat felul în care autorităţile centrală gestionează evacuarea zonei din jurul centralei nucleare, informează BBC.
„Neliniştea şi furia oamenilor au atins punctual maxim”, a atras atenţia Yuhei Sato, spunând că persoanelor evacuate nu li se asigură nici măcar resursele de bază. Oficialul a precizat că centrele organizate înafara zonei de evacuare nu pot să ofere mese calde, tratament medical sau combustibil celor aflaţi la nevoie.
„Ne lipsesc toate!”, a tras acesta semnalul de alarmă.
Gestul guvernatorului din Fukushima urmează mesajului neobişnuit transmis miecuri de însuşi împăratul Japoniei, Akihito. Alteţa Sa a intrat în direct la televiziunea publică, înrerupând programul normal, şi a declarat că actuala criză din Japonia este „fără precedent”.
„Sper din toată inima că poporul, mână în mână, va trece peste aceste vremuri dificile şi că japonezii vor arăta compasiune unii faţă de alţii”, a spus împăratul Akihito, ajuns la 77 de ani.
Guvernul a stabilit o zonă de evacuare de 20 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima
Altor 140.000 de oameni care trăiesc la 20-30 de kilometri de centrala nucleară li s-a spus să nu-şi părăsească locuinţele.
Între timp, lucrătorii de la centrală au încercat să răcească reactorul folosind apă de mare. Însă elicopterele folosite în aceste acţiuni miercuri s-au retras din cauza nivelului ridicat al radiaţiilor emise de centrala distrusă.
Anterior, echipa de 50 de lucrători menţinută la Fukushima Daiichi fusese retrasă pentru o oră din aceleaşi motive.
Centrala a degajat deja radiaţii de nivel mai mic către capitala Tokyo, aflată la 220 de kilometri distanţă. Oraşul a fost cuprins de panică pentru câteva ore, iar teama s-a transmis imediat către comunitatea internaţională.
Update 13.53: Operaţiunile de salvare în regiunile din nord-estul Japoniei devastate de tsunami sunt perturbate, miercuri, de temperaturile scăzute şi de ninsori.
Temperaturile au scăzut până la zero grade în departamentele Iwate, Miyagi şi Fukushima, cele mai afectate de valul seismic provocat de cutremurul cu magnitudinea 9 produs vineri.
Ele ar putea să scadă chiar până la minus 5 grade joi, potrivit serviciilor de meteorologie.
Aceste condiţii complică activitatea celor aproximativ 80.000 de militari, poliţişti şi salvatori japonezi, care sunt sprijiniţi de numeroase echipe de specialişti străini.
Update 13.03: Cel puţin 50 de muncitori continuă activitatea la centrala nucleară japoneză Fukushima, asumându-şi riscuri enorme în materie de sănătate, pentru că sunt expuşi oricăror scurgeri radioactive, informează ziarul britanic The Guardian, potrivit Mediafax.
Update 12.42: Japonia este pregătită să ceară ajutorul Statelor Unite, ca să prevină o catastrofă nucleară la centrala de la Fukushima, a anunţat purtătorul de guvânt al Guvernului nipon, citat de AFP, anunţă Mediafax. Până acum, opt nave militare americane participă la operaţiuni de salvare în nord-estul Japoniei.
Update 12.20: Nivelul ridicat al radioactivităţii deasupra centralei nucleare japoneze Fukushima a împiedicat un elicopter să se apropie de reactorul 4 ca să verse apă, cu scopul de a răci combustibilul care ameninţă să intre în fisiune, potrivit AFP, citată de Mediafax.
Update 09.52: Bilanţ oficial- 3676 de oameni, din 12 prefecturi, sunt morţi, iar 7843 persoane sunt în continuare date dispărute, a anunţat Agenţia Naţională de Poliţie din Japonia.Autorităţile nipone au anunţat că numărul morţilor va creşte, după ce va fi cercetată zona de coastă afectată de valurile seismice.
Update 09.15: Nivelul de radioactivitatate la intrarea în centrala nucelară de la Fukushima a crescut la 6,4 milisievert, a anunţat agenţia japoneză pentru Securitate Nucelară, potrivit Mediafax. La ora locală 10.45 (3.45 ora României), nivelul crescuse, însă, la 10.54, a scăzut, din nou, la 2,9 milisievert.
Update 08.50: Un nou incendiu a izbucnit în această dimineaţă la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima, dar acesta pare să se fi stins, au anunţat operatorul Tepco şi o sursă oficială, relatează AFP, citată de Mediafax.
Update 07.30: Japonia a suspendat activitatea la reactoarele de la Fukushima pentru ca nivelul radiatiilor a ajuns la stadiul sa puna in pericol viata muncitorilor. Nivelul de radiaţii la reactorul de la Fukushima a crescut la 1.000 de millisieverts. Experţii spun că expunerea la circa 1.000 millisieverts este suficient pentru a cauza boala radiaţiilor.
Update 00.30: Reactorul numărul 4 al centralei nucleare Fukushima este cuprins de flăcări
Un foc a izbucnit, în noaptea de marţi spre miercuri, la reactorul numărul 4 al centralei Fukushima, potrivit Tokyo Electric Power Co.
Update 23.30: Starea reactorului numărul 1 al centralei nucleare Fukushima s-a înrăutăţit considerabil, potrivit Institutului pentru Ştiinţă şi Siguranţă Internaţională.
Făcând referinţă la noile explozii care au avut loc marţi şi la problemele legate de un bazin în care sunt depozitate barele uzate de combustibil, echipa de cercetători consideră că nu mai poate fi vorba de un indice 4 INES, situaţia îndreptându-se spre indicele 6 de alertă (Cernobîl – indice 7).
„Comunitatea internaţională ar trebui să mărească eforturile de ajutorare a Japoniei în ceea ce priveşte încercarea de a opri scurgerile radioactive. Trebuie să găsim o soluţie, împreună?”, a conchis unul dintre cercetători.
Update 21.00: Un nou program de raţionalizare a aprovizionării cu electricitate va fi introdus de miercuri de către companie Tohoku Electric Power, operatorul nipon care alimentează partea de nord a Japoniei. Programul de raţionalizare va dura cel puţin o lună, potrivit companiei. Companiile nipone au decis să întrerupă furnizarea de curent electric prin rotaţie, informează kyodonews.
Astfel de măsuri au fost anunţate şi de TEPCO pentru regiunile din preajma capitalei Tokyo.
Update 20.35: Corespondentul BBC în Tokyo, Chris Hogg spune că există zvonuri conform cărora au fost patru explozii la Fukushima. Se pare că a patra explozie a avut loc în cel de-al patrulea reactor unde este depozitat combustibilul folosit.
Update 20.00: India a ordonat ca produsele importate din Japonia să fie testate pentru radioactivitate. Thailanda, Coreea de Sus, Hong Kong, Singapore şi Filipine au ordonat deja teste similare.
De asemenea peste 500 de centre de transplat de măduvă din Europa au fost rugate să se pregătească pentru tratarea victimelor radiaţiilor din Japonia dacă va fi nevoie.
Update 19.34: Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger a declarat că dezastrul nuclear din Japonia este o „apocalipsă”. El a adăugat că Tokyo aproape a pierdut controlul asupra evenimentelor de la centrala Fukushima.
Update 19.30: Reconstruirea Japoniei după dezastru poate dura jumătate de deceniu, conform unui expert de la World Bank . „După cutremurul Kobe din 1995, lucrările au durat mai puţin de 5 ani, mă aştept ca reconstrucţia de aici să dureze cinci ani”, a declarat Abhas Jha, potrivit BBC.
Update 19.24: G8 format din SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia, Germania, Japonia şi Rusia a promis susţinere Japoniei şi se declară încrezători în capacitatea guvernului nipon de a ieşi din această criză. Miniştrii de externe din G8 au apreciat „curajul şi demnitatea” demonstrate de japonezi în cursul acestei tragedii.
Franţa, care prezidează G8, a propus o reuniune a miniştrilor economiei şi energiei din G20 pentru a se discuta despre impactul seismului asupra economiei globale, iar ministrul german de externe a cerut măsuri pentru stabilizarea economiei internaţionale. El a cerut o analizare a industriei nucleare din Europa, în urma crizei nucleare din Japonia.
Update 19.16: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat că centrala nucleară din Hamaoka, aflată la 100 kilometri de epicentrul seismului de 6,4 grade produs marţi, nu a fost afectată, relatează newsIn. Cele două reactoare nucleare din apropierea acestei zone funcţionează normal.
Update 19: 12: Compania de electricitate japoneză TEPCO, care exploatează centrala Fukushima 1, a anunţat marţi că vrea să verse apă, cu ajutorul unui elicopter, într-un bazin al reactorului 4, pentru a răci combustibilul nuclear folosit, transmite Mediafax.
La o conferinţă de presă, directorii Tokyo Electric Power au explicat că analizează această soluţie, în lipsa capacităţii de a folosi modalităţile obişnuite de răcire, din cauza cutremurului şi valului seismic care au devastat regiunea de nord-est, unde se află centrala.
O explozie, urmată de un incendiu s-au produs marţi la reactorul 4, unul din cele şase ale centralei Fukushima 1. Acesta era oprit pentru mentenanţă în momentul cutremurului puternic de vineri, dar conţine în continuare bare de combustibil radioactiv, care prezintă pericol dacă nu sunt ţinute în apă.
Barele de combustibil se află într-un bazin de răcire special, situat în incinta reactorului, deasupra miezului acestuia.
Update 18:55: Toshiba şi-a trimis inginerii la centrala Fukushima la cererea guvernului japonez şi a companiei Tokyo Electric Power Co. Ei au sarcina de a rezolva problemele de la centrală şi să pună capăt panicii cauzate de nivelul de radioactivitate care creşte considerabil.
Update 17.42: Radiaţii periculoase pentru sănătate, după incendiul la reactorul 4 al centralei Fukushima -ministru
Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Takeaki Matsumoto, a anunţat marţi că nivelul de radiaţii după incendiul de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1 „ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii” populaţiei, transmite AFP.
„La reactorul numărul 4 a avut loc un incendiu, există radioactivitate care ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii persoanelor”, a declarat Matsumoto, la o conferinţă de presă, după o reuniune, la Paris, a miniştrilor Afacerilor Externe din G8.
„În ceea ce priveşte reactorul 3, urmează să injectăm apă pentru răcire şi le-am spus locuitorilor pe o rază de 20 de kilometri să evacueze zona şi celor care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri să rămână în locuinţele lor”, a continuat ministrul, ale cărui declaraţii în japoneză au fost traduse.
„Situaţia este în continuare dificilă. Depunem toate eforturile posibile pentru a rezolva această problemă”, a afirmat ministrul, care a amintit că Guvernul său a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) imediat după producerea accidentelor.
„Deocamdată am cerut AIEA să ne trimită o echipă tehnică”, a spus el.
Ultimul seism de 6,4 grade pe scara Richter a avut loc în Shizuoka, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitală şi în apropierea muntelui Fuji. După această replică, numărul victimelor dezastrului din Japonia a ajuns la 10,000 de morţi, iar 25.00 de persoane au fost salvate.
Chiar şi situaţia de la centrala nucleară Fukushima s-a agravat după ce două incendii au izbucnit la reactorul numărul 3 şi 4. Pericolul unui dezastru nuclear şi al răspândirii radiaţiilor a stârnit un val de panică atât în ţară cât şi în Asia, iar ministrul japonez al Afacerilor Externe, Takeaki Matsumoto, a anunţat că nivelul de radiaţii „ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii” populaţiei.
În acestă situaţie ambasadele străine sfătuiesc oamenii să plece din ţară, iar ministrul trasporturilor a interzis zborul pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei nucleare.
De asemenea, persoanele care locuiesc în jurul centralei nucleare de la Fukushima au fost sfătuiţi de prim ministrul japonez, Naoto Kan să rămână în casă deoarece nivelul radiaţiilor sunt mai mari de 400 de ori decât nivelul la care oamenii se pot expune în siguranţă.
Activitatea seismologică din Japonia rămâne la un nivel ridicat însă Agenţia Meteorologică din Japonia a declarat că frecvenţă replicilor cutremurului de vineri vor scădea.