22.9 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialŢinte: Marea corupţie şi evaziunea

Ţinte: Marea corupţie şi evaziunea

Preşedintele le-a cerut magistraţilor să se concentreze pe combaterea evaziunii fiscale, care ajunge la 30%, pe dosarele de mare corupţie şi pe clanurile care fac legea în judeţe.

O treime din resursele care se cuvin statului sunt evazionate, iar orice ban furat de la stat este un atac la siguranţa lui, le-a spus preşedintele reprezentanţilor Ministerului Public.

Procentul, rezultat dintr-o evaluare a CSAT, „iese din limitele normalului”, iar bătălia pentru diminuarea evaziunii rămâne o „mare prioritate”, potrivit lui Traian Băsescu. „Nimic nu slăbeşte mai mult un stat decât diminuarea resurselor financiare la care are dreptul pentru a putea plăti pensii, pentru a putea plăti salarii, funcţionarea instituţiilor”, a mai spus el.

Esenţa fraudei, la vămile de interior

Vorbind despre acţiunile anticorupţie de la poliţia şi vămile de frontieră, preşedintele le-a spus procurorilor că vrea să vadă acţiuni în vămile din interior, pentru că „esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA.” Totuşi, Băsescu a vorbit şi despre Vama Constanţa, care este vamă de frontieră, dar unde a mai cerut anchete.

Prioritate pentru marea corupţie

Preşedintele le-a cerut magistraţilor să soluţioneze „cu o oarecare celeritate” în special dosarele de mare corupţie, chiar dacă România nu are o normă de condamnări. „Nimeni nu cere ca România să condamne un cetăţean sau altul, un politician sau altul, dar toţi colegii noştri din UE ne cer o soluţie a magistraţilor. Să se dea o soluţie, oricare ar fi ea”, a spus Băsescu. El a aminitit că raportul pe justiţie al Comisiei Europene, care va fi prezentat în vară, este cel pe care îl vor lua în considerare statele membre, aşa că e nevoie de continuarea eforturilor pentru soluţionarea dosarelor de mare corupţie.

Băsescu a mai spus că are o hartă cu „judeţele albe”, în care nu se întâmplă nimic, deşi în presă sunt prezentate multe ilegalităţi, şi a ceut „eliminarea” acestora. „În fiecare judeţ îţi dai seama că sunt două-trei clanuri. Cred că trebuie să ne propunem ca în 2-3 ani să nu mai auzim de astfel de organizaţii ad-hoc într-un judeţ sau altul”, a mai spus şeful statului.

Bunuri sechestrate 300 de milioane de lei

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a spus că, anul trecut, procurorii au sechestrat bunuri de peste 300 milioane de euro, iar numărul persoanelor trimise în judecată pentru evaziune şi contrabandă a crescut cu 125%. În cazurile de corupţie, numărul celor trimişi în judecată a crescut cu 40%.

„Creşterea numărului de rechizitorii nu a însemnat însă o scădere a standardelor,” din moment ce numărul inculpaţilor achitaţi anul trecut a scăzut la 1,3 la sută din totalul celor trimişi în judecată, a mai spus Kovesi. În Europa Occidentală, acest indicator ajunge şi la 15 la sută, a adăugat ea.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Liderii G7 avertizează dur China să nu mai sprijine Rusia: “permite” războiul acesteia în Ucraina

Sprijinul acordat de China Rusiei "permite" războiul acesteia în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului...

Demontarea infrastructurii online critice pentru a perturba comunicațiile și propaganda teroristă

Autoritățile judiciare și de aplicare a legii din Europa și Statele Unite au desfășurat o operațiune de mare amploare pentru a demonta infrastructura online...

Cristian Diaconescu susținut la Președinția României de un partid surpriză

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este disperat după imagine și funcții, fapt care este în căutare de susținători pentru a candida la...
Ultima oră
Pe aceeași temă