16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRaed Arafat vrea avion pentru SMURD

Raed Arafat vrea avion pentru SMURD

După succesul pe care l-a avut cu elicopterele medicale, SMURD ar putea să dispună în curând de propriul avion sanitar. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD, a declarat sâmbătă la Târgu-Mureş că achiziţia ar urma să fie făcută cu bani proveniţi din donaţii şi din sumele colectate de Fundaţia pentru SMURD în cadrul campaniei „2% pentru SMURD”.

Costuri prea mari

Raed Arafat spune că achiziţionarea unui avion sanitar propriu este necesară pentru că în prezent costurile cu închirierea avionului sanitar sunt mult prea mari. „Cu siguranţă fondurile din 2% izolate, singure, nu vor fi suficiente, aşa că vom apela şi la alte forme de sponsorizare. Vom renunţa să mai închiriem avionul pentru că este foarte costisitor. Uneori, avionul pe care îl închiriem este ocupat”, a spus Arafat, potrivit căruia avionul SMURD va fi dotat pentru terapie intensivă şi va permite transportul în condiţii optime a pacienţilor. „Avionul va staţiona la Bucureşti, unde avem piloţi, infrastructură şi echipă medicală”, a mai spus Arafat, care spune totodată că aeroporturile din Bucureşti sunt mereu deschise, nu ca cele din teritoriu, care au şi perioade în care sunt nu sunt operaţionale.

Fondatorul SMURD spune însă că nu ştie dacă avionul sanitar va fi unul nou sau unul la mâna a doua şi asta deoarece costul unul avion nou este de cinci milioane de euro, în timp ce unul second-hand costă doar 1,5 milioane de euro. Potrivit fondatorului SMURD, în 2009, Fundaţia pentru SMURD a primit din redirecţionarea cotei de 2% din impozitele românilor o jumătate de milion de lei, iar în 2010 încasările au fost de 1,2 milioane de lei, situaţie contabilă care a poziţionat SMURD pe locul al doilea în topul preferinţelor românilor, după Biserica Ortodoxă.

Campania de colectare a fondurilor din redirecţionarea impozitului pe venit din acest an a început sâmbătă şi se va încheia pe 15 mai, ultima zi de depunere a declaraţiilor anuale de venit pentru anul 2010.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă