25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCâţi bani trimit moldovenii din străinătate în ţară

Câţi bani trimit moldovenii din străinătate în ţară

Moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă, în prima lună din acest an, 71,78 de milioane de dolari, sumă cu peste 8 milioane de dolari mai mare decât cea trimisă în ţară în ianuarie trecut, relatează Ştirea Zilei.

Potrivit Băncii Naţionale din R. Moldova, 49,4% din suma remitenţelor reprezintă dolari, 40,9% – euro şi doar 9,7% constituie ruble ruseşti.

Cifrele sunt, însă, cu mult sub cele din ianuarie 2008, când moldovenii plecaţi la muncă în străinătate au trimis rudelor rămase acasă aproape 90 de milioane de dolari. Fenomenul se explică şi prin faptul că salariile primite de muncitorii moldoveni în străinătate au scăzut.

Astfel, banii trimişi anul trecut de muncitorii moldoveni de peste hotare s-au ridicat la 1,2 miliarde de dolari, în timp ce în 2008, când s-a înregistrat „recordul absolut„, remitenţele au ajuns la 1,6 miliarde de dolari.

Potrivit statisticilor oficiale, 300.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt plecaţi la muncă în străinătate, însă, în realitate, se consideră că circa un un milion de moldoveni – aproape un sfert din populaţia ţării – sunt plecaţi peste hotare.

În ultimii ani, destinaţiile preferate ale muncitorilor moldoveni sunt ţările din Uniunea Europeană, unde pot câştiga cel puţin 500 de euro pe lună, însă un mare număr de imigranţi este absorbit de piaţa rusă a muncii.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică din Republica Moldova, cei mai mulţi cetăţeni moldoveni muncesc în Rusia, Italia, Portugalia, România, Ucraina, SUA, Israel, Spania, Germania şi Kazahstan. Ca domenii de activitate, cei mai mulţi lucrează în agricultură, construcţii, întreprinderi industriale, transporturi, telecomunicaţii.

Cele mai citite

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă