Aflat într-o vizită în România în perioada 3-4 martie, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, nu s-a putut întâlni cu ministrul de resort din România, Valeriu Tabără, pentru că acesta din urmă şi-a programat fix în aceleaşi zile o vizită de lucru în Franţa.
„Am avut joi şi vineri întâlniri în România. După cum probabil aţi constatat, vizita n-a fost concentrată strict pe probleme legate de portofoliul meu, de Agricultură…Domnul ministru Tabără a fost plecat în vizită într-un stat membru, din câte am înţeles”, a fost precizarea pe care a ţinut s-o facă Dacian Cioloş înainte de a-şi începe conferinţa de presă organizată la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
Pe site-ul ministerul de Agriculturii, un comunicat informează că ministrul Valeriu Tabără se alfă pe 3 şi 4 martie în Franţa, la invitaţia omologului său francez, Bruno Le Maire.
„Cu această ocazie, cei doi miniştri ai agriculturii au discuţii privind viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) după 2013. Atât Franţa cât şi România doresc o PAC durabilă şi bazată pe cei doi Piloni complementari care garantează menţinerea unei activităţi comune în sectorul agricol din cadrul UE”, mai menţionează comunicatul citat, lămurind că cei doi minştri vor semnează „Declaraţia comună în vederea institutirii unui parteneriat strategic între Franţa şi România”.
Principalul promotor al noii Politici Agricole Comune la nivel european este însă comisarul Dacian Cioloş, care şi-a exprimat deja disponibilitatea de a veni la Bucureşti „cel puţin de două ori pe an” pentru a dezbate împreună cu politicienii români această problemă, dar şi altele.
Dacian Cioloş a reuşit totuşi să aibă discuţii cu premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu, precum şi cu miniştri Dezvoltării Regionale şi Turismului – Elena Udrea, Transporturilor şi Infrastructurii – Anca Boiagiu şi Muncii – Ioan Botiş.
Următoarea vizită a lui Cioloş în România va avea loc în luna mai.
În iunie, comisarul european va prezenta oficial punctele concrete ale noii Politici Agricole Comune, iar reforma sistemului agricol european ar urma să aibă loc după 2013.