16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSapientia taie 11 hectare de livadă

Sapientia taie 11 hectare de livadă

La scurt timp după ce Primăria Târgu-Mureş a fost amendată de Garda de Mediu pentru că a tăiat câţiva arbori care blocau un trotuar din zona centrală a municipiului Târgu-Mureş, o nouă dispută a luat naştere între administraţia locală şi Ministerul Mediului, condus de Laszlo Borbely, fostul contracandidat al primarului Dorin Florea. Aceasta după ce a fost anunţată începerea procedurilor de defrişare a livezii din jurul Universităţii particulare Sapientia din Târgu-Mureş, o universitate de limba maghiară. Este vorba de peste 11 hectare de livadă care va fi înlocuită cu arbuşti ornamentali.

Reacţie imediată

Pentru că numărul arborilor pentru care Primăria a fost amendată a fost mult mai mic decât cel al pomilor fructiferi din livada ce urmează a fi defrişată, Primăria Târgu-Mureş a reacţionat imediat. „Cât oxigen produc trei copaci şi cât oxigen produc 11 hectare de livada? Copacul tot copac este şi părerea mea este că ceea se întâmplă la Universitatea Sapientia, unde este profesor asociat chiar ministrul mediului Borbely Laszlo, este un masacru”, este de părere viceprimarul Claudiu Maior (PDL), care arată cu degetul şi spre ONG-urile de mediu din oraş care nu au reacţionat la aflarea veştii că urmează defrişarea livezii.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este de părere că nu pot fi comparate cele două situaţii, respectiv tăierea celor câtorva arbori din centrul oraşului şi defrişarea livezii. „Tăierea pomilor din livada Universităţii Sapientia nu se poate compara cu tăierile de copaci pe care le-a făcut Primăria Târgu Mureş. Pomii tăiaţi din această livadă au la bază toate aprobările necesare, ceea ce înseamnă că avem de-a face cu o acţiune legală. În plus, în locul unei livezi cu pomi bolnavi care nu a mai fost lucrată de 10 ani, va apărea un parc în care vor fi plantate soiuri de plante ornamentale, ceea ce este în concordanţă cu opinia tuturor celor care apără mediul înconjurător”, a declarat Şaszlo Borbely. El a omis să arate însă că şi reprezentanţii Primăriei Târgu-Mureş s-au angajat să planteze alţi arbori în parcul din imediata vecinătate a trotuarului de unde au fost tăiaţi cei opt arbori, care periclitau atât traficul pietonal, cât şi cel rutier.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă