17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialGaddafi nu renunţă: "Voi muri ca un martir! Libia se luptă cu...

Gaddafi nu renunţă: „Voi muri ca un martir! Libia se luptă cu întreaga lume”

Dictatorul a anunţat că nu va demisiona şi că el este un lider revoluţionar şi nu un preşedinte. „Libia se luptă cu toată lumea în acest moment” a spus acesta în faţa camerei de luat vederi. Gaddafi crede că protestatarii vor să transforme ţara într-un stat islamic. El îi acuză pe tineri că s-au inspirat din ceea ce au văzut în ţările vecine.

„Prefer să mor ca un martir, aici, să mă sacrific„, a spus Muammar Gaddafi. 

În altă ordine de idei, Gaddafi a anunţat că administraţia va fi schimbată total începând cu această seară. Totodată, el le-a spus libienilor să aprecieze tot ce a făcut pentru ei. „Puteţi dispune distribuţia bogăţiilor cum vreţi. Puteţi să vă bucuraţi de petrolul Libiei. Luaţi-l şi faceţi ce vreţi cu el. Fiecare să-şi ia partea şi să facă ce vrea cu ea!” 

Încă nu au început violenţele

Muammar Gaddafi a declarat că încă nu a recurs la violenţă pentru a opri protestele, deşi sute de oameni au murit zilele trecute, iar al Jazeera a confirmat cu puţin timp în urmă că Tripoli, capitala Libiei, a fost atacată de aviaţie cu bombe cu napalm, interzise de convenţiile internaţionale.

Gaddafi a strigat în timpul discursului său televizat de postul public libian că este un revoluţionar cu origini de beduin, a fost revoluţionar generaţie după generaţie, şi va milita pentru ca Libia să rămână un lider al Africii.

Gaddafi a vorbit şi despre trădători: „ei sunt zeci, noi suntem milioane”, şi a cerut cetăţenilor să iasă pe stradă şi să restabilească siguranţa.

Autointitulat lider revoluţionar, Gaddafi le cere „şobolanilor şi câinilor din stradă” care ar fi de vină pentru mişcările de protest să renunţe la demersurile lor.

Totodată, le cere cetăţenilor să-şi cheme copiii de pe străzi: „vă mor copiii, de ce? Cu ce motiv? Copiii lor (n.red. ai agitatorilor) sunt în Europa şi în America. Copiii lor nu mor.”, a declarat Gaddafi.

Ameninţarea SUA

Pe o voce vizibil iritată, Gaddafi i-a întrebat pe cetăţenii libieni dacă vor să devină o colonie americană, la fel ca alte ţări arabe, dând ca exemplu, Irak, Afganistan sau Pakistan. „Americanii ne vor bombarda şi pe noi, asta vreţi?”

Dictatorul a afirmat că s-a luptat cu SUA şi Marea Britanie şi până acum şi o va face şi de acum înainte.

Pedeapsa capitală pentru aproape orice gest

Citind din Constituţie, Muammar Gaddafi le-a amintit libienilor că pot primi pedeapsa capitală pentru trădarea ţării. Cei ce vor unelti împotriva armatei, a intereselor naţionale, vor ridica mâna împotriva Libiei va fi pedepsit cu moarte, conform constituţiei.

Moment prielnic pentru Al Qaida

În discursul ce durează de mai bine de o oră, Muammar Gaddafi a avertizat că există riscul ca organizaţiile teroriste să se dezvolte pe teritoriul Libiei. El a menţionat că ţara ar putea deveni un cuib pentru Al Qaida.

Presa, acuzată

Gaddafi a certat presa străină că a prezentat titluri mincinoase despre evenimentele din Libia şi că l-au învinuit pe el pentru moartea a sute de cetăţeni.

Potrivit imaginilor, dictatorul se afla într-o clădire ce părea dezafectată. Tonul său a fost foarte agresiv, bătea adesea cu pumnul în masă şi făcea pauze lungi, pentru respiraţie. Adesea îşi pierdea ideile şi citea de pe hârtii scrise de mână pentru a reveni la subiect. La sfârşitul discursului Gaddafi a ridicat pumnul în semn de victorie, fiind felicitat de câteva persoane în uniformă militară.

Nu se ştie dacă transmisiunea televiziunii publice libiene a fost în direct, însă este primul discurs de durată al lui Gaddafi de la izbucnirea protestelor. Preşedintele libian a vorbit  mai bine de o oră.

Cele mai citite

Planșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul general al Capitalei nu a semnat încă avizul de începere a lucrărilor Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță şi prefectul...

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...
Ultima oră
Pe aceeași temă