Apa este una dintre resursele naturale ce posedă o forță deosebită de pătrundere datorită căreia reușeste să treacă prin munți, să modeleze stânci și roci dure de granit în drumul său către aval. Un furtun de apă proiectează apa cu putere în exterior, iar dacă adaugi mai multă presiune, forța apei crește semnificativ.
Pe același principiu funcționează mașinile de tăiat cu jet de apă; astfel, apa este proiectată printr-un orificiu foarte strâmt, folosind o presiune extrem de ridicată, cumul de factori ce asigură apei o forță de pătrundere foarte mare în substrat. Dacă se adaugă în apă și un material abraziv dur, spre exemplu granat roșu, forța apei crește exponențial, reușind să taie și să decupeze cu precizie milimetrică aproape orice tip de material, de la carton și cauciuc, până la ceramică, oțel, titan, piatră și cuarț.
Aproape orice material abraziv a fost testat pentru a se stabili cât de eficient este pentru mașina de tăiat cu jet de apă. Cel mai bun abraziv se distinge a fi granatul roșu, datorită unei serii unice de caracteristici de duritate, densitate, friabilitate și formă a particulelor, ce maximizează proprietățile de tăiere ale mașinilor cu jet de apă.
Duritate. În procesul de tăiat cu jet de apă este necesar un echilibru optim între forța de tăiere și uzura componentelor mașinii de tăiat. Utilizarea unui abraziv moale prelungește durata de viață a duzelor, însă încetinește tăierea. Un abraziv prea dur crește viteza de tăiere, însă erodează prea rapid duzele, fapt care duce la timpi morți de operare, dar și la creșterea costurilor de înlocuire a pieselor echipamentului de tăiere. Granatul roșu are o duritate de aproximativ 8 pe scara Mohs, valoare ce echilibrează în mod eficient nevoia de a tăia rapid, dar și de a oferi o durată de viață rezonabilă echipamentelor.
Densitate. Forța de tăiere a mașinii cu jet de apă este funcție de doi factori: greutatea abrazivului multiplicată cu velocitatea. Abrazivul ideal are cea mai mare greutate pe care apa o poate accelera până la velocitatea maximă. Acest cumul de forțe generează cea mai mare forță de tăiere. Un abraziv prea ușor nu va tăia materialul, iar un abraziv prea greu nu va accelera la velocitatea maximă, micșorând forța de tăiere a mașinii cu jet de apă. Granatul roșu este mai greu decât apa de aproximativ 4 ori, situându-se în intervalul optim atât pentru tăiere, cât și pentru accelerație.
Friabilitate. Friabilitatea materialului are un rol deosebit în procesul de tăiere cu jet de apă. Un material prea friabil se frânge încă din duza echipamentului, fiind apoi proiectat pe suprafața de contact într-o formă mult prea fină pentru a mai fi capabil de tăiere. Totodată, un material prea dur nu se frânge în bucăți ascuțite atunci când este proiectat pe suprafața de contact, ci doar se rotunjește la colțuri, fiind proiectat pe suprafață într-o formă neascuțită (boantă) ce nu mai dispune de o capacitate optimă de tăiere la contact cu materialul. Ținând cont de natura semifriabilă a granatului roșu în particule cu vârfuri ascuțite, se constată că forța sa de tăiere este superioară față de alte materiale abrazive.
Forma particulelor. Materialele abrazive prezintă multiple forme ale particulelor, de la sfere perfecte – cum ar fi, de exemplu, bilele de oțel – până la particule ascuțite sub formă de ace – cum ar fi carbura de siliciu. Cu toate acestea, s-a constat că forța cea mai mare de tăiere o prezintă particulele care au formă angulară cu multiple fațete ascuțite, așa cum este și forma particulelor de granat roșu.
Granatul roșu este o rocă naturală exploatată din minele de almandin, fiind totodată, un minereu extrem de stabil din punct de vedere chimic, care nu impregnează alte suprafețe prin contact. Pentru a fi optimă pentru mașinile de tăiat cu jet de apă, această rocă trebuie procesată foarte atent pentru a atinge anumite caracteristici de puritate dar și o dimensionare uniformă a particulelor. GritSablare.ro este lider național în furnizarea de granat roșu de calitate ridicată pentru mașinile de tăiat cu jet de apă. Granatul roșu oferit este un material procesat atent după ce a fost extras din mină pentru a atinge un nivel de puritate extrem de ridicat, proces prin care se elimină alte urme de materiale auxiliare care pot interfera cu un proces optim de tăiere, spre exemplu, prin înfundarea duzelor sau prin contaminarea suprafețelor. Totodată, este dimensionat extrem de atent pentru ca particulele să aibă o dimensiune uniformă; dacă particulele de granat nu au o dimensiune relativ egală, mașina de tăiat trebuie reprogramată continuu pentru a se adapta condițiilor impuse de abraziv pentru a putea tăia materialul dorit.