22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Amenzi de peste 100.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei muncii

Amenzi de peste 100.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei muncii

Inspectorii de muncă au amendat, vineri, mai mulţi angajatori bucureşteni, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă, valoarea totală a amenzilor fiind de 119.000 de lei, a declarat reprezentanta ITM Bucureşti Marilena Balabuti, potrivit Mediafax.

Şeful Biroului Legislaţie-Contencios din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Marilena Balabuti, a precizat că acţiunea de control a vizat 104 unităţi din Capitală, însă doar în cazul a 24 dintre acestea verificările au fost finalizate, restul urmând să prezinte noi documente la începutul săptămânii viitoare.

În timpul controlului de vineri, care a vizat în mod special combaterea muncii nedeclarate, au fost depistate 14 persoane care lucrau fără ca angajatorii să le fi întocmit contracte individuale de muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat sancţiuni în valoare totală de 44.000 de lei, dintre care 42.000 de lei pentru muncă nedeclarată, şi au fost dispuse mai multe măsuri obligatorii.

Pentru verificarea respectării prevederilor legale privind sănătatea şi securitatea în muncă au fost organizate 72 de controale şi au fost aplicate cinci sancţiuni, respectiv două amenzi în valoare totală de 75.000 de lei şi trei sistări de activitate.

Marilena Balabuti a declarat că verificările nu au vizat anumite domenii de activitate. Ea a precizat că domeniile în care sunt depistate cele mai multe persoane care mucnesc la negru sunt construcţiile şi, în general, sectoarele în care se munceşte în aer liber.

Potrivit Codului Muncii, munca fără forme legale poate fi pedepsită cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană depistată, fără a putea depăşi 100.000 de lei la un angajator.

La acţiunea de control au participat 65 de inspectori de muncă, 18 dintre aceştia fiind aduşi din Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov, pentru a putea acoperi un număr cât mai mare de angajatori.

Cele mai citite

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă