16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAm ieşit sau nu din criză?

Am ieşit sau nu din criză?

Preşedintele Traian Băsescu anunţa, în discursul său de duminică, ieşirea României din zona de risc de derapaj economic.”Urmează etapa de consolidare şi prefigurare a creşterii economice viitoare”, a adăugat şeful statului într-o declaraţie de la palatul Cotroceni.

„Nu am ieşit din criză, nu am ieşit din recesiune economică, dar se poate face acest lucru cu un alt guvern şi cu un alt fel de a conduce treburile ţării”, a replicat imediat preşedintele PSD, Victor Ponta, care l-a acuzat pe preşedinte de minciună.

Romanialibera.ro a discutat cu analistul economic George Vulcănescu, pentru a vedea cine are dreptate.

„E greu să înclini balanţa în favoarea uneia sau alteia dintre părţi”, crede analistul. „Fostul comandant de navă este de părere că după furtună trebuie să iasă şi soarele. Ponta merge pe ideea că Băsescu a spus o dată asta şi nu a avut dreptate”, explică Vulcănescu.

Potrivit parametrilor economici există şanse mai mari ca lucrurile să meargă mai bine acum, decât atunci când Băsescu anunţa înainte de alegerile din 2009 că România va evita criza, crede George Vulcănescu.

Conform acestuia, există premisele unei creşteri economice deoarece „am ajuns la un produs intern brut de la care se poate urca şi se pot folosi fondurile UE”. Totuşi, creşterea economică prevăzută pentru acest an, de circa 1,2 procente, este extrem de mică, în condiţiile în care economia a scăzut cu aproximativ 9% în 2009 şi 2010. În plus, autorităţile nu au dat dovadă până acum că pot atrage eficient fonduri comunitare.

George Vulcănescu este de părere că restructurările începute de guvern sunt binevenite, însă nu şi-au demonstrat încă eficienţa. „Guvernul a jucat rolul martirajului, însă nu l-a probat”, declară analistul pentru romanialibera.ro.

„Cine şi-a făcut bine tema restructurării creşte economic”, spune Vulcănescu, dând exemplul Turciei, care după o scădere de aproape 15 procente, a reuşit să revină la o creştere de 11 procente în doar un an.
La noi însă, „măsurile de restructurare sunt luate corect, în principiu. S-a umblat însă într-un mod, dacă nu haotic, bâlbâit”, afirmă acesta.

Ultima tranşă de la FMI, inutilă

Decizia renunţării la ultima tranşă din acordul cu FMI, de circa un miliard de euro, este una logică, potrivit analistului economic.
„Dacă rezervele BNR sunt suficiente, nu mai avea rost să îndatorezi banca centrală. Nu se mai justifica alimentarea cu un miliard în plus, ca apoi să-l dai înapoi. Banii au propriul cost. Ei trebuie administraţi şi asta presupune costuri”, afirmă George Vulcănescu.

Banii luaţi de BNR de la FMI au fost utilizaţi pentru stabilizarea cursului, dar şi a sistemului financiar-bancar. BNR a încercat să protejeze băncile, majoritatea străine, însă multe dintre ele au preferat să-şi mute din active în străinătate.

 

Cele mai citite

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...
Ultima oră
Pe aceeași temă