15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportCe cred politicienii despre arestările "politice" ale DNA

Ce cred politicienii despre arestările „politice” ale DNA

Cel mai recent caz, cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a născut ample dezbateri, dar mai ales discuţii în contradictoriu, adesea peste limita decenţei, între putere şi opoziţie: pe de-o parte partidele din arcul guvernamental susţin că justiţia îşi face treaba, de cealaltă parte, opoziţia susţine că acţiunile justiţiei sunt comandate politic.

Romanialibera.ro a stat de vorbă cu mai mulţi politicieni pentru a vedea cum înţeleg aceştia acţiunile justiţiei: răfuieli politice sau luptă împotriva corupţiei?

Robert Negoiţă, deputat social-democrat, este de părere că arestările sunt rezultatul unor ordine politice: „se vede cu ochiul liber că arestările sunt la comandă”, spune deputatul, interpelat de romanialibera.ro. Negoiţă face apel la respectarea Constituţiei, unde este prevăzut dreptul la prezumţia de nevinovăţie.

„Nu sunt probe, dovezi clare că sunt un pericol public sau că vor şi pot să ascundă probe, haideţi să lăsăm oamenii în libertate”, spune deputatul PSD.

Negoiţă a făcut referire şi la cazul „Flota”, în care este implicat preşedintele Traian Băsescu. „Mie personal mi se pare corect, şi mi s-a părut corect, când în 2003-2004 Traian Băsescu a fost judecat în libertate. Aşa ar trebui să se întâmple şi cu alţii. Dacă justiţia de pe acea vreme ar fi fost justiţia de astăzi a lui Băsescu, şi el ar fi fost arestat.”

„Se fac arestări pe turele anumitor judecători, procurori. Este scandalos în opinia mea”, conchide Robert Negoiţă.

Lucrurile sunt văzute altfel din tabăra puterii. Senatorul PDL Iulian Urban nu crede că este vorba despre răfuieli politice, ci doar despre încercarea justiţiei de a-şi face treaba.

„Trebuie să ne obişnuim cu astfel de acţiuni ale justiţiei”, afirmă senatorul. În acelaşi timp, şi politicienii „care de 20 de ani se ocupă cu ciordeala în stil mare” trebuie să înţeleagă că nu mai pot fi imuni la acţiunile justiţiei, crede domnul Urban.

Dacă sunt însă situaţii cu ingerinţe politice, acestea sunt izolate potrivit senatorului.

Totodată, senatorul PDL nu crede că acţiunile justiţiei sunt îndreptate către membri ai opoziţiei, invocând şi cazul unor primari PDL arestaţi (Antonie Solomon la Craiova, Mircia Gutău la Râmnicu Vâlcea), pe lângă cazul menţionat al lui Nicolescu, sau arestarea şi condamnarea fostului primar PNL de la Baia Mare, Cristian Anghel.

În ceea ce priveşte practica arestărilor preventive, Iulian Urban consideră că acestea sunt întemeiate. „Presa, publicul nu are datele din dosar. Cu siguranţă judecătorii nu admit o cerere de arestare preventivă dacă nu există probe solide care cer această măsură.” Senatorul crede că arestările preventive sunt necesare pentru ca inculpaţii să nu poată influenţa martori sau schimba cursul cercetărilor, chiar dacă sunt ulterior cercetaţi în stare de libertate.

Deputatul Valeriu Steriu, vicepreşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), admite că „există o uşurinţă în reţinerile făcute”, însă este convins că „avem o justiţie independentă, chiar dacă nu este foarte eficientă.”

Dacă totuşi s-ar pune problema unor răfuieli politice, „scorul este net în defavoarea puterii” în planul acţiunilor justiţiei, crede deputatul UNPR.

„Se schimbă din ce în ce mai mult faţa justiţiei, în bine, dar din păcate corupţia persistă în anumite zone”, declară Steriu pentru romanialibera.ro.

Deputatul şi-a manifestat părerea de rău vizavi de condiţia de sănătate a lui Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş, însă crede că astfel de episoade nu trebuie să descurajeze acţiunile justiţiei.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul premier Adrian Năstase, a transmis printr-un SMS că nu poate răspunde: „Îmi este imposibil zilele acestea. Îmi pare rău.”

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă