17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialMafia imobiliară a mai dat un tun de 4,2 milioane de euro

Mafia imobiliară a mai dat un tun de 4,2 milioane de euro

Consiliul Municipal Galaţi trebuie să plătească 4,2 milioane euro pentru că nu a fost retrocedat un teren care valorează de 14 ori mai puţin. În urmă cu zece ani, gălăţenii Eugen Sima şi Cristian Tudose au revendicat un teren de 1,5 ha, în zona Fileşti. La vremea în care a fost confiscat abuziv de stat, terenul era în extravilan, fiind ocupat de grădini şi vii. Între timp, acolo s-a construit Cartierul Siderugiştilor. Cei doi revendicatori s-au adresat mai întâi Serviciului „Revendicări” din primărie, unde li s-a răspuns că cererea lor nu face obiectul activităţii serviciului, pentru că la momentul confiscării, terenul era extravilan. Au adresat o nouă solicitare, către primarul Dumitru Nicolae, dar nu au primit nici un răspuns. În aceste condiţii, Sima şi Tudose au deschis acţiune în instanţă împotriva Consiliului Local al Municipiului (CLM) Galaţi, cerând ca terenul să le fie restituit în natură. Instanţa a stabilit că terenul nu poate fi restituit în natură, pe vechiul amplasament şi a dispus ca cei doi proprietari să primească despăgubiri în bani. Judecarea cauzei a fost suspendată sau scoasă de pe rol de mai multe ori, iar în 2007, instanţa de la Tribunalul Galaţi a dispus rejudecarea dosarului 2114/c/2002.

Un teren de 300.000, evaluat la 4,2 milioane euro

Magistraţii au dispus evaluarea terenului de către un expert autorizat, desemnându-l pentru aceasta pe Vasile Bideaua. Expertul a „umflat” serios valoarea terenului, la 4,2 milioane euro, adică 280 euro/mp, în condiţiile în care, în prezent, terenurile din zonă se vând la 11-15 euro/mp, iar în momentele bune ale pieţei imobiliare nu putea depăşi 20 euro/mp. Aşadar, valoarea terenului nu ar fi trebuit să depăşească 300.000 euro. Totuşi, expertul Vasile Bideaua a stabilit un preţ de 14 ori mai mare. În dosarul 2021/121/2009, instanţa de la Tribunalul Galaţi a admis cererea lui Eugen Sima şi Cristian Tudose, obligând CLM Galaţi, prin primarul Dumitru Nicolae, la plata sumei de 4.200.000 euro cu titlu de despăgubiri pentru terenul din Fileşti. Municipalitatea a fost obligată şi la plata unor cheltuieli de judecată, în valoare de 46.000 lei în cazul lui Sima şi de 27.786 lei în cazul lui Tudose. CLM şi Primăria Galaţi au făcut recurs la Curtea de Apel Galaţi, dar prin sentinţa 45A/10.02.2010, magistraţii le-au dat dreptate revendicatorilor. CLM şi Primăria au făcut recurs la instanţa supremă şi în mai 2010 dosarul 2021/121/2009 a ajuns pe rolul ÎCCJ. Prin sentinţa 319/20.01.2011, instanţa a respins recursurile primăriei şi CLM. Sentinţa fiind irevocabilă, municipalitatea trebuie acum să le plătească celor doi reventicatori suma de 4,2 milioane de lei.

În corzi!

Consilierii municipali au aflat cu stupoare de faptul că trebuie să găsească cele 4 milioane de euro pentru plata despăgubirilor. Deocamdată fac anchete, ca să se afle cum stau lucrurile. A avut loc o şedinţă extraordinară a Comisiei de Buget Finanţe a CLM, la care au fost invitate fosta şefă a Direcţiei Juridice, Tincuţa Pătruţă şi juristul CLM, Carmen Bratoveanu. Nu e exclus să apară surprize, pentru că în 2007 Primăria Galaţi a mai pierdut un teren de 9,5 milioane euro, cu complicitatea fostei directoare Tincuţa Pătruţă, care nu a reprezentat primăria la nici una din cele 8 termene din procesul în care municipalitatea a pierdut terenul.

Un „client” vechi

Expertul Vasile Bideaua, care este autorul supraevaluării terenului, a fost angajat al serviciului de cadastru din Primăria Galaţi, pe vremea când primar era Eugen Durbacă. Bideaua a fost implicat într-un schimb de terenuri, în care firma SC Delta Rom, la care acţionari erau primarul Eugen Durbacă şi soţia sa, a obţinut terenul de pe str. Brăilei, la intrarea în Galaţi, cedând un teren situat în zona Brateş. Bideaua a explicat atunci că a întocmit documetaţia la cererea SC Delta Rom, al cărui acţionar era primarul Durbacă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă