– Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, mai este urmărit penal pentru corupţie şi într-un dosar privind licitaţiile din cadrul programului „Cornul şi laptele”.
– Fost partener de afaceri al familiei Nicolescu, Nicolae Oiţă Marinescu execută în prezent o pedeapsă cu închisoarea pentru spălare de bani şi evaziune fiscală.
– Fratele lui Constantin Nicolescu, ex-colonelul SIE Petre Nicolescu, a fost implicat în scandalul legat de privatizarea uzinei ARO din Câmpulung Muscel. Petre Nicolescu a fost acuzat că a întocmit un raport în care arăta că investitorul strategic Cross Lander USA Inc., reprezentată de John Perez, este de încredere. Ulterior, după ce afaceristul străin a cumpărat fabrica, ARO a fost vândută la fier vechi.
– Unul dintre ginerii lui Nicolescu, Ionuţ Ştefănescu, a obţinut, într-o singură zi, la doar un an după ce şi-a deschis firmă de construcţii, 13 din cele 14 contracte cu statul, scoase la licitaţie în Argeş.
– Din cauza numeroaselor retrocedări dubioase în care este implicată familia Nicolescu, a mai primit şi porecla „Vecinul”. „Are atât de multe proprietăţi, că practic e vecin cu toată lumea în Argeş”, spune un om de afaceri din judeţ.
Familia Nicolescu, bani din „Cornul şi laptele”
Una dintre firmele care a participat la concursul de achiziţii publice pentru distribuirea acestor produse în şcoli a reclamat că a fost defavorizată intenţionat de către conducerea CJ. „În 2007, când s-a terminat licitaţia electronică, am primit un comunicat că noi suntem câştigători. 40 de secunde mai târziu, a venit o nouă adresă prin care era declarat câştigător cealaltă societate participantă. Asta în condiţiile în care respectivii nici nu îndeplineau condiţiile de înscriere la concurs, fapt demonstrat apoi în instanţă”, ne-a declarat Aurel Săvulescu, administratorul companiei Vlăsia. Omul de afaceri piteştean a depus plângere penală împotriva lui Constantin Nicolescu şi a altor angajaţi ai CJ Argeş. Iniţial, DNA a respins acuzaţiile de corupţie şi a trimis dosarul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, care urma să-i cerceteze pe reprezentanţii administraţiei locale doar pentru neglijenţă în serviciu.
„Am atacat decizia DNA şi abia după ce s-a mutat procesul la Timişoara, Tribunalul a decis, definitiv, că procurorii au greşit. Judecătorii au stabilit că se impune urmărirea penală pentru fapte de corupţie în formă continuată”, a precizat Aurel Săvulescu. Administratorul de la Vlăsia este, de alt¬fel, în conflict cu preşedintele CJ Argeş de aproape nouă ani. Principala acuzaţie: Constantin Nicolescu ar fi favorizat în distribuirea de lapte şi cornuri pentru elevi societatea Lactag SA, la care acţionari au fost soţia lui, Viorica Nicolescu, şi un coleg de-al său din perioada când lucra la Dacia Piteşti. „În primul an al programului «Cornul şi laptele», în 2002, am câştigat prima licitaţie. O lună de zile mai târziu, Constantin Nicolescu m-a sunat şi mi-a spus: «Ia nişte lapte de la Lactag». Nu îmi convenea, dar am acceptat să iau de la ei pentru şcolile din Piteşti. La două luni, alt telefon de la acelaşi om: «Dă-le celor de la Lactag un preţ mai mare». Am ajuns să le dau lor mai mult decât celorlalţi furnizori”, susţine Aurel Săvulescu. La vremea respectivă, Constatin Nicolescu era senator PSD de Argeş, preşedinte al CJ fiind numit abia în 2004.
Cu un an înainte de a ajunge în fruntea judeţului, Constantin Nicolescu ar fi ridicat pretenţiile faţă de Vlăsia, după cum explică administratorul său. „Mi-a cerut să iau o cantitate mai mare de produse de la acelaşi Lactag. I-am spus că nu mai colaborăm şi pentru mine s-a declanşat urgia. În 2004, am participat din nou la licitaţie şi, deşi am câştigat, contractul l-a primit tot Lactagul”. Aurel Săvulescu a demonstrat în instanţă că a fost descalificat prin încălcări ale legii. „Am dat în judecată CJ şi am câştigat. Consiliul Judeţean mi-a plătit daune de 670.000 de lei noi, despăgubire pentru că am fost declarat pierzător pe nedrept”. Omul de afaceri afirmă că deţine şi alte sentinţe favorabile pentru licitaţii în care a fost dezavantajat de comisiile de evaluare din Consiliul Judeţean, dar instituţiile statului piteştene nu le pun în aplicare.
Judeţul Argeş – Imperiul „Vecinului”
Societatea Lactag a fost administrată până în 2009 de Nicolae Oiţă Marinescu, fost coleg de serviciu şi apropiat al familiei lui Constantin Nicolescu. De asemenea, la această companie a avut acţiuni şi soţia preşedintelui CJ, dar aceasta s-a retras din acţionariat ulterior. Lactag a câştigat mai multe contracte de distribuire a cornurilor şi laptelui, deşi avea datorii la stat şi, după cum a relatat România Liberă în 2005, produsele sale nu respectau standardele de calitate impuse de lege.
Nicolae Oiţă Marinescu execută în prezent o pedeapsă cu închisoarea pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Potrivit dosarului în urma căruia fost condamnat, prejudiciul adus bugetului a fost de 3,3 milioane de lei noi. De asemenea, fostul partener de afaceri al familiei Nicolescu ar fi indus în eroare autorităţile române şi pe cele europene pentru a obţine 2,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile de la UE.
De-a lungul carierei sale politice de peste 15 ani, preşedintele CJ Argeş a fost implicat în mai multe scandaluri legate de firme din care făcea parte direct sau prin membri ai familiei sale şi care au primit bani din fondurile publice.
Unul dintre momentele cele mai controversate este legat de privatizarea uzinei ARO din Câmpulung Muscel. Ex-colonelul SIE Petre Nicolescu, fratele lui Constantin Nicolescu, a fost acuzat că a întocmit un raport în care arăta că investitorul strategic Cross Lander USA Inc, reprezentată de John Perez, este de încredere. Ulterior, după ce afaceristul străin a cumpărat fabrica, ARO a fost vândută la fier vechi. La privatizarea defectuoasă a fabricii ar mai fi participat, după cum a relatat presa locală şi centrală, şi nepotul preşedintelui CJ Argeş, Cristian Nicolescu, care era la acea vreme director comercial la ARO.
O altă controversă, amplu relatată de ziarele piteştene, este legată de ascensiunea unuia dintre ginerii săi, Ionuţ Ştefănescu. La doar un an după ce şi-a deschis firmă de construcţii, acesta ar fi obţinut într-o singură zi 13 din 14 contracte cu statul scoase la licitaţie în Argeş.
În numai doi ani, firma Geoflor Construct a devenit un jucător important pe piaţa construcţiilor din zonă. Ulterior, Ionuţ Ştefănescu a divorţat de fiica lui Constantin Nicolescu. Cel de-al doilea ginere al politicianului PSD este Enrico Perini, acţionar majoritar la Romstal. De-a lungul timpului, şi legat de numele acestuia s-au vehiculat informaţii privind unele tranzacţii cu terenuri făcute pe spatele CJ.
De altfel, mai multe surse din Argeş ne-au menţionat că, din cauza numeroaselor retrocedări în care este implicată familia Nicolescu, preşedintele CJ Argeş a mai primit şi porecla „Vecinul”. „Are atât de multe proprietăţi, că, practic, e vecin cu toată lumea în Argeş”, ne-a explicat unul dintre oamenii de afaceri din Piteşti.
Nici unul dintre membrii familiei lui Constantin Nicolescu nu a putut fi contactat pentru a menţiona un punct de vedere.
De la frezor la senator
Constantin Nicolescu şi-a început activitatea ca frezor-sculer la Fabrica de scule Râşnov şi apoi la Uzina Mecanică Muscel. A urcat apoi în ierarhie şi în 1973 a devenit reprezentantul Uzinei Dacia în America Latină, pentru Columbia. Apoi, din 1985, a ajuns director comercial la Centrala Industrială de Autoturisme Piteşti, fiind coordonator al activităţii de comerţ exterior şi interior. După Revoluţie, a devenit, în 1995, prefectul judeţului Argeş pentru un an, apoi consilier judeţean, şi din 2000 senator PSD pentru un mandat. În 2004, a devenit preşedinte al CJ Argeş şi se află acum la al doilea mandat.
Afacerile soţiei
Soţia liderului local al social-democraţilor din Argeş, Viorica Nicolescu, a fost pomenită în mai multe dosare privind banii publici şi retrocedări dubioase. Astfel, în comuna Bradu, lângă Piteşti, Viorica Nicolescu ar fi primit mai multe hectare de teren pe care le-ar fi vândut, o parte către Metro, şi alta statului, pentru construcţia unui nou inel de autostradă.