4.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomânia promovează două lungmetraje la un prestigios festival de film din Elveția

România promovează două lungmetraje la un prestigios festival de film din Elveția

România participă cu două lungmetraje – „Țara moartă”, cel mai nou proiect cinematografic semnat de regizorul Radu Jude, și „Charleston“, debutul în lungmetraj al lui Andrei Crețulescu – la ediția aniversară cu numărul 70 a prestigiosului festival de film din Elveția.

Este pentru al doilea an consecutiv când Radu Jude se află în selecția prestigiosului festival din Elveția, în 2016 fiind prezent cu lung-metrajul „Inimi cicatrizate”, producție care a câștigat Premiul Special al Juriului, dar și distincția „Don Quijote”, oferit de International Federation of Film Societies.

Documentar din fotografii

„Țara moartă” a fost inclus în secțiunea „Signs of Life”, program dedicat cineaștilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematografic. Filmul, prezentat luna trecută în premieră mondială la TIFF, este un eseu documentar compus din peste 500 de fotografii din cele peste 8.500 ale colecției Costică Acsinte, cu texte de Emil Dorian și fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40.  „Filmul este construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian și materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană și comunistă, descoperite în Arhiva Națională de Filme”, declară Radu Jude.

După vizionarea de la Locarno, criticii germani au spus despre “Țara moartă” că este noul copil de aur al cinematografiei româ-nești, iar cei italieni au titrat: “«Țara moartă» este un film extrem de valoros. Probabil cel mai bun film semnat Radu Jude”.

„Țara moartă” este o producție Hi Film și Fast Film, producător fiind Ada Solomon. Radu Jude se află în producție cu cel de-al V-lea lungmetraj, “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

Un film hazliu, dar nu vesel

„Charleston“ este un film care nu se sfiește să ceară spectatorilor să se emoționeze, să râdă și să plângă, uneori în spațiul aceleiași secvențe. Este un film trist, dar nu disperat, este un film hazliu, dar nu vesel. Pentru a-l parafraza pe Leonard Cohen, “este un film la care «să râzi și să plângi, să plângi și-apoi să râzi iară și iară»”, spune regizorul Andrei Crețulescu.

La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni… mai mult sau mai puțin. „Charleston” este povestea  dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.

Din distribuția filmului fac parte Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiția Vlădescu, Vlad Galer și Alina Berzunțeanu.  

Cele mai citite

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă