Uniunea Europeană va face stocuri de carne de porc în efortul de a-i contracara preţul în scădere după scandalul contaminării cu dioxină din Germania, a declarat sâmbătă la Berlin comisarul pentru agricultură Dacian Cioloş, potrivit NewsIn.
Vânzările de carne de porc în Germania, cea mai mare piaţă din Europa, au scăzut vertiginos după alerta contaminării cu dioxină de luna aceasta. În consecinţă, preţurile la carnea de porc germană au scăzut cu 25%, până la 1,12 euro pe kilogram la producător.
„Trebuie să încercăm să prevenim o scădere drastică a preţului. UE este gata să adopte măsurile care îi stau în putinţă”, a declarat Cioloş la un forum cu oficiali din întreaga lume din domeniul agriculturii. Bruxelles-ul va oferi stimulente financiare fermierilor care vor face stocuri de carne de porc, depozitate în condiţii potrivite, pe care le vor vinde când preţurile îşi vor reveni, a explicat Cioloş, adăugând că un anunţ oficial în acest sens va fi făcut în curând de Comisie.
Comisarul a promis că va ridica această problemă la consiliul miniştrilor agriculturii care va avea loc luni.
Mii de germani au demonstrat sâmbătă la Berlin, în apropierea locului unde are loc forumul Săptămâna Verde, împotriva a ceea ce ei numesc „agricultură industrializată”. Circa 50 de fermieri care practică agricultura organică au venit cu tractoarele la Berlin pentru a denunţa metodele comerciale de a face agricultură şi recoltele modificate genetic.
Cu toate acestea, un studiu publicat vineri arăta că majoritatea germanilor sunt mai preocupaţi de preţul alimentelor, trei sferturi dintre cei chestionaţi fiind de acord cu introducerea progresului tehnologic în agricultura convenţională pentru a menţine scăzut preţul alimentelor. Numai 21% dintre intervievaţi au insistat asupra metodelor organice de producţie agricolă.