Comerţul cu amănuntul, IT-ul, telecomunicaţiile şi finanţele vor oferi în anul 2011 cele mai multe locuri de muncă. Declaraţiile specialiştilor în resurse umane, studiile, cât şi bilanţurile tematice, susţin că angajările din acest an vor păstra acelaşi trend ca şi cel din 2010: stabilitate şi optimism prudent.
Vânzări/comerţ, IT/telecomunicaţii şi finanţe/contabilitate/asigurări sunt primele trei domenii în care s-au căutat cei mai mulţi oameni la începutul anului, conform indicelui balaur.ro pe luna ianuarie. Cele trei domenii vor păstra acest statut pe podium pe parcursul întregului an, fiind principalele sectoare unde se anunţă cele mai multe angajări.
„Domeniile solicitate în 2011 vor rămâne aceleaşi. Credem că pe zona de producţie vor fi cele mai multe solicitări, urmate de zona financiar/bancară, retail şi telecom. Solicitările vor fi în creştere atât pentru poziţii de muncitori calificaţi şi necalificaţi, cât şi pentru specialişti. Creşterea economică şi flexibilizarea cadrului legislativ pentru munca temporară sunt factorii cei mai importanţi ce pot influenţa piaţa în 2011″, ne-a explicat Bogdan Florea, director general Trenkwalder, companie de recrutare, selecţie şi plasare de personal.
Pe zona de producţie, Bogdan Florea susţine că sectorul auto şi componentele electronice vor rămâne pe primul loc. „Ne aşteptăm la o creştere comparativ cu 2010 şi în retail şi logistică”, completează Florea.
În plus, Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru Trimestrul I, realizat pe un eşantion de 750 de angajatori, relevă faptul că angajatorii din sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul raportează planuri optimiste de angajare, cu o previziune de +14%, iar cei din industria prelucrătoare manifestă un optimism prudent, raportând o previziune de +10%. De asemenea, câteva oportunităţi sunt preconizate şi în sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde rata de anticipare este situată la nivelul de +6%.
Mai mult, Eliza Nechifor, coordonator marketing&comunicare al Manpower România, remarcă faptul că, deşi numărul de poziţii disponibile pe piaţa muncii este limitat, angajatorii încă întâmpină dificultăţi în a găsi candidaţii potriviţi. „În consecinţă, perioada actuală este una propice pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, aceştia având oportunitatea de a identifica competenţele specifice căutate de angajatori şi de a se recalifica sau specializa în funcţie de acestea, astfel încât să-şi asigure reintrarea pe piaţa muncii”, precizează Nechifor.
Bucureşti, centru şi vest, în top
Nivelul de angajare în 2011 va continua trendul ascendent iniţiat în 2010. „După şocul din 2009, când multe firme au fost nevoite să restructureze personal, mulţi angajatori s-au temut să facă din nou angajări, însă presiunea comenzilor ce trebuiau onorate i-a împins în mod natural către sistemul angajărilor temporare. Însă, revenirea economiilor din vest, creşterea comenzilor către furnizori au obligat angajatorii din România să ceară noi angajaţi într-un ritm exponenţial”, rezumă Bogdan Florea anul 2010 din punct de vedere al angajărilor.
Principalele regiuni în care se vor face cele mai multe angajări sunt cele în care se află multinaţionalele din sectoarele amintite mai sus. Comparativ cu 2010, nu vor apărea modificări mari, Bucureştiul, zona de centru şi de vest rămânând în topul zonelor cu potenţial. „Evident, zonele mai dezvoltate din punct de vedere economic vor avea nevoie de angajaţi mai mulţi. O creştere, probabil, că o va avea Craiova, în special datorită dezvoltării industriei auto şi a industriilor conexe”, susţine Bogdan Florea.
La nivel regional, conform studiului Manpower, angajatorii din două dintre cele opt regiuni analizate se aşteaptă la o creştere privind nivelul angajărilor în trimestrul I. De menţionat este faptul că studiul nu conţine doar răspunsurile multinaţionalelor. „Creşteri moderate privind numărul de personal sunt raportate de angajatorii din sud-est şi Bucureşti & Ilfov, unde previziunea se ridică la +5%, respectiv +4%.
În acelaşi timp, în alte cinci regiuni se prognozează valori negative ale activităţii de angajare, cu previziuni deosebit de reduse de -20% raportate în sud-vest şi cu şanse de angajare mult diminuate în nord-est, unde previziunea este de -12%. În centru, se aşteaptă la un ritm lent privind activitatea de angajare, cu o previziune de -7%”, se arată în studiul dedicat doar primului trimestru al anului.
Cu toate acestea, indiferent de regiune, scăderi în volumul angajărilor sunt aşteptate în construcţii, industria ospitalieră şi industria extractivă. Previziunile nete de angajare pentru aceste sectoare sunt -17%, -15%, repsectiv -14%.