16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCe măsuri au luat autoritățile de la Cairo pentru a le permite...

Ce măsuri au luat autoritățile de la Cairo pentru a le permite pelerinilor musulmani să meargă la Mecca

Egiptul a redeschis frontiera cu Fâșia Gaza pentru a permite credincioșilor musulmani din enclava palestiniană să se ducă în pelerinajul de la Mecca care va începe la sfârșitul lunii, au anunțat autoritățile, potrivit Agerpres.

"Punctul de trecere a fost redeschis în această dimineață pentru patru zile și într-un singur sens pentru 2.500 de pelerini. Aproximativ 800 de pelerini părăsesc enclava astăzi", a precizat Hisham Adwan, directorul de informații pentru autoritatea însărcinată cu punctele de trecere în enclavă, controlată de mișcarea islamistă Hamas.

Terminalul Rafah, singura deschidere a Fâșiei Gaza către lume care nu este controlată de Israel, a fost ținut închis de Egipt aproape permanent în ultimii ani.

Israelul controlează intrările și ieșirile din Fâșia Gaza, teritoriu palestinian pe care l-a evacuat în 2005 dar îl menține sub o blocadă severă din 2006. Autoritățile egiptene au acuzat în trecut Hamas de susținere a unei insurecții islamiste în Sinaiul egiptean la granița cu Fâșia Gaza.

Dar Cairo și mișcarea islamistă palestiniană s-au apropiat în ultimele luni, iar unii responsabili și-au exprimat chiar speranța într-o redeschidere parțială a terminalului Rafah din septembrie.

Cele mai citite

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...

VIDEO. Flacăra olimpică a ajuns pe mare în Franța

Flacăra olimpică a ajuns astăzi, la bordul velierului cu trei catarge Belem, în largul coastei Marsiliei, unde va debarca în cursul serii, aşteptată de...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă