22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCei 17 pentru Suedia se stabilesc în Elveţia

Cei 17 pentru Suedia se stabilesc în Elveţia

Au rămas mai puţin de două săptămâni până la startul Campionatului Mondial de handbal, iar reprezentativa României va participa la finele acestei săptămâni în Elveţia, la ultimul turneu oficial de pregătire.

Lotul lărgit al reprezentativei masculine de handbal a României şi-a reluat de două zile pregătirea în vederea participării la CM din Suedia, iar mâine va pleca spre Elveţia, unde va susţine ultimele meciuri de pregătire în compania naţionalelor ţării gazdă, Norvegiei şi Sloveniei. Turneul din Ţara Cantoanelor, la care vor participa toţi cei 28 de jucători înscrişi oficial la Mondial, este extrem de important atât pentru stabilirea ultimelor detalii tehnico-tactice, cât şi pentru alegerea celor 17 jucători care vor face deplasarea în Suedia. Vasile Stângă, antrenorul principal al naţionalei României, a spus înainte de plecare că principalul atu al formaţiei pe care o pregăteşte va fi forţa grupului şi că ar fi un rezultat foarte bun dacă elevii săi ar trece de faza grupelor.

„Va fi o competiţie foarte grea şi le-am spus băieţilor că va trebui să ne batem în fiecare meci, indiferent de adversar. Dacă vom face aşa sigur vom reuşi să trecem de faza grupelor. Le-am spus că meciul din deplasare cu Rusia, din barajul de calificare la CM, trebuie să fie etalonul nostru. Principalul atu al nostru va fi forţa grupului”, a spus Stângă. Medalia de bronz câştigată de naţionala feminină la Campionatul European pune presiune pe componenţii echipei masculine. Tehnicienii noştri îşi doresc, ca şi băieţii, să aibă o comportare cât mai onorabilă şi nu se pot abţine să nu se gândească la podium. „Este puţină presiune, pentru că handbalul este pe buzele tuturor, după performanţa fantastică a fetelor de la Campionatul European. Urmăm noi şi sper să nu dezamăgim. Băieţii trebuie să reziste şi mental, şi fizic. Am avut o perioadă bună la Izvorani (n.r. – unde a avut loc cantonamentul de pregătire de dinaintea plecării în Elveţia) şi trebuie să vedem cum ne prezentăm la meciuri. Este greu să ne gândim la o medalie în această competiţie. Este destul de departe de noi această performanţă, deşi ar fi bine să ne gândim şi acolo. Pentru noi este un început, care ar trebui să ne dea un imbold pentru tot handbalul masculin din România”, a adăugat Vasile Stângă.

Optimism debordant la etajele superioare ale FRH

La rândul său, Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), a declarat că îşi doreşte ca handbalul românesc să revină la perioada de glorie şi să ajungă pe podium atât la feminin, cât şi la masculin. „Aştept ca handbalul să revină în perioada de glorie, să urce pe podium şi la băieţi, şi la fete. Îmi amintesc că în ʹ61 -ʹ62 eram campioni mondiali şi la băieţi şi la fete. În 2010 ascensiunea nu s-a oprit. Suntem optimişti după rezultatul obţinut de naţionala fetelor, însă la masculin obiectivul stabilit este promovarea în grupele principale. Mai exact ne-am propus să obţinem calificarea la Jocurile Olimpice, ceea ce este echivalent cu clasarea în primele 12 echipe la Campionatul Mondial”, a precizat Cristian Gaţu.

Realismul de pe semicerc

În timp ce şefii handbalului românesc vorbesc destul de uşor despre o calificare a României în primele 12 locuri la CM, sau despre eventuale şanse la medalii, jucătorii sunt mult mai rezervaţi în ceea ce priveşte performanţele pe care le pot realiza.

„Este foarte ciudat că toată lumea ne cere şi nouă să câştigăm o medalie, după performanţa fetelor. Eu zic să ne vedem totuşi lungul nasului, pentru că noi avem un anumit nivel, iar fetele sunt acolo sus şi au experienţă la turneele finale. Noi suntem abia la început, trebuie să ne obişnuim cu astfel de competiţii, iar peste ceva timp cred că va fi mai bine. Dacă vom reuşi să trecem de faza grupelor, va fi o performanţă foarte mare pentru noi, una de care ar trebui să fim mândri. Vrem să facem jocuri cât mai bune şi să reuşim să ajungem cât mai departe. Personal îmi propun să ocupăm un loc mai bun decât la ediţia precedentă a Campionatului Mondial (n.r. – locul 15)”, a spus Alin Şania, unul dintre componenţii naţionalei care evoluează în Bundesliga, la echipa MT Melsungen.

Cele mai citite

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...
Ultima oră
Pe aceeași temă