21.4 C
Bucureศ™ti
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasฤƒSportCSM, รŽCCJ ศ™i Parchetul General au semnat o declaraศ›ie comunฤƒ privind lupta...

CSM, รŽCCJ ศ™i Parchetul General au semnat o declaraศ›ie comunฤƒ privind lupta anticorupศ›ie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Parchetul General ลŸi Înalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie au semnat o declaraลฃie comunฤƒ, prin care intensificฤƒ lupta anticorupลฃie, documentul fiind publicat pe pagina oficialฤƒ a CSM, scrie Mediafax.

Conform sursei citate, cele trei instituลฃii menลฃionate precizeazฤƒ în document cฤƒ „(1) îลŸi exprimฤƒ, în mod ferm, angajamentul sistemului judiciar român de continuare ลŸi intensificare a eforturilor de luptฤƒ împotriva corupลฃiei, prin toate mijloacele legale. (2) Aderฤƒ la valorile fundamentale, principiile ลŸi mecanismul de monitorizare al strategiei naลฃionale anticorupลฃie 2016-2020”.

Cel de-al treilea punct al declaraลฃiei prevede faptul cฤƒ procurorii ลŸi judecฤƒtorii, inclusiv membrii CSM, îลŸi asumฤƒ îndeplinirea mฤƒsurilor ce ลฃin de competenลฃa autoritฤƒลฃii judecฤƒtoreลŸti.

Documentul mai prevede ลŸi „participarea la îndeplinirea condiลฃionalitฤƒลฃilor stabilite prin mecanismul de monitorizare al Strategiei Naลฃionale 2016-2020”.

Actul este semnat de Mariana Ghena, preลŸedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Cristina Tarcea, preลŸedintele Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie (ICCJ), ลŸi Augustin Lazฤƒr, procurorul-ลŸef al Parchetului General.

CSM are rolul de garant al independenลฃei justiลฃiei ลŸi vegheazฤƒ la buna desfฤƒลŸurare a activitฤƒลฃii profesionale a procurorilor ลŸi judecฤƒtorilor.

Parchetul General coordoneazฤƒ activitatea tuturor parchetelor ลŸi are ca rol instrumentarea dosarelor penale. Totodatฤƒ, procurorii sunt cei care decid dacฤƒ trimit dosarul pentru soluลฃionare instanลฃei judecฤƒtoreลŸti sau dacฤƒ vor clasa cauza.

Pe de altฤƒ parte, Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie este instanลฃa supremฤƒ în ierarhia instanลฃelor judecฤƒtoreลŸti ลŸi are rolul de a asigura interepretarea ลŸi aplicarea unitarฤƒ ale legii. La aceastฤƒ instanลฃa s-au judecat dosarele de mare corupลฃie.

PreลŸedintele instanลฃei supreme, Cristina Tarcea, a explicat, pentru MEDIAFAX, cฤƒ acest document a fost semnat dupฤƒ ce a fost adoptatฤƒ Strategia naลฃioalฤƒ anticorupลฃie, iar toate instituลฃiile juridice au fost consultate. Aceastฤƒ declaraลฃie comunฤƒ, explicฤƒ sursa citatฤƒ, conลฃine obiective generale, care sunt distribuite în funcลฃie de competenลฃฤƒ.

Mai mult, ลŸefa ICCJ a adฤƒugat cฤƒ aceastฤƒ declaraลฃie comunฤƒ a fost semnatฤƒ abia acum, deลŸi Strategia naลฃionalฤƒ anticorupลฃie a fost adoptatฤƒ în 2016, pentru cฤƒ structura conducerii CSM s-a schimbat, la începutul acestui an. De altfel, în toamna anului 2016 s-a pus problema, iniลฃial, ca fiecare instituลฃie sฤƒ facฤƒ separat o declaraลฃie de aderare, dar vechea conducerea a Consiliului Superior al Magistraturii a decis sฤƒ fie o declaraลฃie comunฤƒ. Semnarea documentului nu a mai fost fฤƒcutฤƒ în 2016, iar de la începutul lui 2017 CSM are altฤƒ conducere. AลŸadar, acest document a fost semnat abia acum.

Sursa menลฃionatฤƒ a mai spus cฤƒ aceastฤƒ declaraลฃie are rol preventiv, fiecare instituลฃie primind sarcini specifice.

La rândul sฤƒu, reprezentanลฃii Ministerului Public, întrebaลฃi de oportunitatea ca cele trei instituลฃii sฤƒ semneze un act comun, având în vedere rolul lor diferit, susลฃin cฤƒ „fiecare dintre cele trei instituลฃii acลฃioneazฤƒ cu respectarea strictฤƒ a competenลฃelor specifice”.

„Documentul a fost semnat pentru a aduce la îndeplinire scopul Strategiei Naลฃionale Anticorupลฃie 2016-2020, respectiv promovarea integritฤƒลฃii prin aplicarea riguroasฤƒ a cadrului normativ ลŸi instituลฃional de prevenire ลŸi combatere a corupลฃiei. Aceasta s-a realizat ลŸi în contextul îndeplinirii condiลฃionalitฤƒลฃilor Mecanismului de cooperare ลŸi verificare, în care fiecare dintre cele trei instituลฃii acลฃioneazฤƒ cu respectarea strictฤƒ a competenลฃelor specifice”, a explicat instituลฃia, pentru MEDIAFAX.

Cele mai citite

Fidelis rฤƒsplฤƒteศ™te solidaritatea: Tranศ™ฤƒ dedicatฤƒ celor care salveazฤƒ vieศ›i

Donatorii de sรขnge primesc un punct procentual รฎn plus la dobรขndฤƒ ศ™i un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanศ›e, Marcel...

Barometru: 70% dintre antreprenori anticipeazฤƒ creศ™terea impozitului pe venit รฎn urmฤƒtoarele 12 luni

Aproximativ 70% dintre antreprenorii romรขni se aศ™teaptฤƒ ca impozitul pe veniturile salariale sฤƒ creascฤƒ รฎn urmฤƒtorul an, iar douฤƒ treimi estimeazฤƒ o majorare ศ™i...

Numฤƒrul contractelor pe salariul minim a scฤƒzut la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

Numฤƒrul contractelor de muncฤƒ plฤƒtite cu salariul minim pe economie a scฤƒzut semnificativ รฎn luna septembrie 2024, ajungรขnd la 1,09 milioane, cea mai micฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ