17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCum s-a văzut eclipsa pe internet

Cum s-a văzut eclipsa pe internet

Peste 1.000 de gălăţeni au observat eclipsa de pe terasa celui mai modern observator astronomic popular din România, iar 61.000 de persoane au urmărit transmisia live pe internet.

Cerul senin, fără nici un nor, a făcut posi-bilă înregis-trarea, ieri, la Galaţi, a două premiere naţionale, observarea eclipsei parţiale de soare printr-o lunetă SolarMax cu diametrul obiectivului de 60 mm, unică în România, şi înregistrarea imaginilor prin intermediul unei camere video ataşate la telescopul principal al observatorului astronomic şi transmisia acestor imagini pe internet. La observaţiile organi-zate pe terasa Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi au participat peste 1.000 de gălăţeni.

„Ne bucurăm că am avut parte de o vreme atât de bună pentru a putea observa eclipsa parţială de soare. Am pus la dispoziţia publicului cele mai moderne şi eficiente echipamente de observaţie solară şi, în premieră, am efectuat această transmisie pe internet, dând posibilitatea oamenilor din România, dar şi nu numai, să ia parte la acest fenomen astronomic”, a declarat Ovidiu Tercu, muzeograf-astronom, coordonatorul observatorului. Transmisia pe internet a avut un mare succes la public, pentru că, potrivit lui Florin Matei, responsabilul pentru relaţii publice al muzeului gălăţean, „pe toată durata desfă-şurării eclipsei, peste 61.000 de persoane, din ţară şi din străinătate, au accesat link-ul trans-misiei live”. Pe site-ul pe care au fost transmise imaginile a fost deschis şi un forum, pe care publicul a primit de la Florin Matei informaţiile în legătură cu fazele eclipsei, iar în sala de proiecţii a Observatorului Astronomic publicul a putut urmări eclipsa pe o plasmă de diagonală mare, imaginile fiind însoţite de explicaţiile specialiştilor.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă