Fie că este vorba despre o masă în familie, un eveniment festiv sau masa noastră zilnică, servirea ei reprezintă şi un prilej de întâlnire, de conversaţie, o pauză de la activitaţile şi îndatoririle cotidiene. Deci o… „ocazie specială”.
Mai ales în această perioadă a anului, există mese care trebuie să aibă cu adevărat un aer de sărbătoare. Cum facem asta? Pornim de la reguli elementare!
Înainte de toate dumneavoastră, gazda, trebuie să fiţi relaxată şi bine dispusă pentru a transmite şi invitaţilor starea de bine. Aşa că aveţi grijă ca totul să fie planuit din timp şi aranjat corespunzător pentru a elimina grijile ce vin odată cu îndatoririle de gazdă şi a vă distra împreună cu musafirii dumneavoastră. În felul acesta toată lumea se poate bucura de masa frumos aranjată, de mâncarea gustosă şi în primul rând de o companie plăcută.
Cu siguranţă cunoaşteţi regulile de bază legate de numărul şi poziţionarea farfuriilor, a paharelor şi a tacâmurilor în funcţie de felurile de mâncare servite, însă este important de ştiut şi faptul că această organizare a mesei trebuie să asigure fiecărui invitat un spaţiu minim de 50 cm pentru a-i oferi confort şi libertate de mişcare. Pentru că fiecare amănunt contează, un detaliu ce nu trebuie trecut cu vederea în demersul nostru de a realiza un aranjament reuşit, este şi faţa de masă. Fie că este albă, viu colorată, brodată sau cu imprimeuri, ea contribuie semnificativ la decorul pe care urmărim să îl creăm.
Dacă este lungă, vă sugerăm să o prindeţi din loc în loc cu bride mascate cu diferite ornamente. Acest lucru are efect estetic, dar şi practic, deoarece invitaţii îşi pot mişca picioarele în voie.
Pentru că este vorba despre un aranjament festiv, trebuie să vă canalizaţi atenţia asupra acelor element care impun nota de sărbătoare. Dar nu vă gândiţi exclusiv la decoraţiuni şi imprimeu ci animaţi aranjamentul prin felul în care pot fi pliate sub diferite forme şi prinse fie cu inele speciale (din diverse materiale şi de diferite culori), fie legate cu panglici, mărgele sau alte ornamente specifice evenimentului. Şi accesoriile absolut necesare unei mese, precum vesela, tacâmurile, pahare, pot fi alese pentru a sublinia tema evenimentului. Deci ceea ce trebuie să faceţi este să aveţi o idee coerentă de la care să plecaţi şi să coordonaţi restul elementelor pentru a o pune „în scenă”.Dintr-un decor de sărbătoare florile sunt nelipsite. Naturale sau uscate, în funcţie de sezon şi preferinţe, acestea pot fi aşezate câte una în dreptul fiecărui invitat (chiar şi direct pe masă) sau central în cazul unui aranjament floral care, atenţie, nu trebuie să stânjenească comunicarea vizuală între invitaţi. Se poate opta pentru o cromatică în ton cu cea a veselei ori a feţei de masa sau pentru un acord subtil între culorile de ansamblu ale încăperii şi buchetul de flori. Trebuie evitate pe cât posibil florile cu un parfum prea pronunţat, pentru a nu îşi amesteca aroma cu cea a mâncării. Un alt ingredient indispensabil unui aranjaent festiv sunt lumânările.Acestea, pe lângă faptul că încălzesc atmosfera şi creează efecte de lumină, pot fi folosite şi pentru a introduce accente de culoare. Ele pot completa ansamblul mesei indiferent de forma pe care o au, de suportul folosit, de poziţionare şi dimensiuni. Fireşte că pentru un eveniment special sunt indicate sfeşnice elegante, care să amplifice nota generală a decorului, însă asta nu înseamnă că, în funcţie de tema aleasă, nu puteţi alege şi alte tipuri de suporturi.
O altă idee potrivită pentru o masă de sărbătoare sunt cartonaşele pe care sunt scrise numele invitaţilor. Pe lângă rolul organizatoric pe care îl au, acestea pot avea şi un efect vizual foarte plăcut, dacă au forme aparte sau culori potrivite.
Aranjament glamour pe mov, fucsia şi argintiu
Nu vă fie teamă, nu e cazul să vă redecoraţi casa chiar înainte de sărbători special pentru acest eveniment. E suficient să aranjaţi ca la carte o masă spectaculoasă. Ce implică asta? Păi, în primul rând, alegerea unei teme. Noi am mers pe o combinaţie glamour de mov şi argintiu, „presărată” cu accente strălucitoare. Înainte de a achiziţiona accesoriile necesare aranjamentului, vedeţi dacă aveţi deja elemente care să se potrivească ideii. De exemplu, puteţi folosi un set de veselă pe care îl aveţi deja, însă cu condiţia să fie în ton sau într-o culoare neutră. În felul ăsta veţi economisi bani şi vă veţi putea canaliza pe restul accesoriilor menite sa contureze decorul.
Elementele pentru o masă rustică
Farfurii pictate, sfeşnice din fier forjat, şervete din pânză brodată – vor crea o masă simplă, dar cu rafinamentul costumului popular românesc. Dacă vreţi un decor vesel, colorat, care să amintească de zăpadă şi de obiceiurile tradiţionale româneşti, acestea sunt ingredientele pe care trebuie să le folosiţi. Ideal ar fi să dispuneţi de un fundal neutru, în tonuri hibernale de alb, gri şi/sau bleu, pe care să suprapuneţi elementele tradiţionale, dar şi mici accente cromatice de verde şi roşu. Pe acestea din urmă le puteţi introduce cu ajutorul unor coroniţe discrete de brad, iederă sau vâsc, precum şi al lumânărilor.
Masă veselă
Utilizaţi decoraţiunile specifice sezonului pentru a înveseli aranjamentul de masă. Acadele bicolore, ornamente în formă de Moş Crăciun sau om de zăpadă, globuleţe în miniatură şi fireşte culoarea caracteristică: roşu. Toate vor asigura un aer ludic mesei. Pentru nota festivă, apelaţi la accente strălucitoare şi accesorii preţioase, precum pahare din cristal şi inele argintate pentru şervete. Folosiţi acelaşi tip de şervet decorativ şi pentru centrul mesei, şi pentru spătarele scaunelor. Dacă acesta are pattern, puneţi şervete uni la farfurii. Accentele metalizate vor aduce şi strălucirea de care e nevoie.
Decor strălucitor
Dacă vreţi un decor specific sărbătorilor de iarnă, nu aveţi cum să daţi greş apelând la combinaţia alb-roşu. Mixaţi echilibrat elemente în cele două nuanţe şi realizaţi un aranjament de masă bicolor. Suprapunţi un napron decorat cu steluţe strălucitoare peste o faţă de masă simplă albă şi aţi obţinut aerul festiv. În acest scop vă vor ajuta şi câteva ornament de pom, aşezate aparent neglijent pe masă, şi un mic aranjament care să conţină rămurele de brad.
Aranjament romantic modern
Trandafiri, cristal simplu, farfurii roşii combinate cu farfurii desenate, petale de flori şi rămurele de iederă. Love is in the air! Chiar dacă nu este vorba despre o cină în doi, puteţi apela la această reţetă pentru a realiza un aranjament de masă rafinat şi romantic, tocmai bun pentru noaptea dintre ani. Înlocuiţi elementele specifice Crăciunului, cu accesorii elegante! Nu trebuie să fie foarte elaborate şi strălucitoare, ci doar de calitate.
Glamour ca la Hollywood
Ce vreţi mai mult pentru o masă de Revelion ca la Hollywood? Strălucitor şi şampanie sunt cuvinte cheie pentru această noapte. De aceea o alegere foarte potrivită o constituie rozul, chiar şi pentru şampanie iar cupele în care se serveşte trebuie să fie speciale, musai cu picior. Un aranjament floral cu trandafiri, deosebit de elegant pe aceleaşi nuanţe de culori şi cu mici accente verzi întregeşte decorul, bineînţeles alături de faţa de masă şi lumânările roz.
Întreabă un specialist – arh. Mugur Kreiss, mugur@mkdesign.ro
Ce defineşte o masă de sărbătoare reuşită?
Important este să ai o temă, un fir călăuzitor, un set de culori, elemente sau materiale care să formeze „povestea” pe care vrei să o sugerezi. Apoi, nu trebuie exagerat cu nimic – nu uita că mai trebuie să ai loc şi pentru mâncare! Ornamentele nu trebuie să te incomodeze, ci trebuie doar să sugereze că nu este vorba despre o masă de zi cu zi.
Prin ce se distinge masa de Revelion de cea de Crăciun? Cum le putem individualiza?
Fiind la o săptămână distanţă una de cealaltă, sunt destul de greu de diferenţiat, mai ales că în apropiere există elementul cel mai important al sezonului: bradul împodobit. În primul rând, este vorba despre sentimente. Crăciunul înseamnă pace, dragoste şi momente petrecute cu veselie, în familie, dar destul de liniştit. Revelionul înseamnă focuri de artificii, dans, râsete, prieteni, muzică. Alăturaţi senzaţia dată de un colind cu cea pe care o aveţi privind un foc de artificii şi veţi înţelege şi care este diferenţa dintre masa de Crăciun şi cea de Revelion.
Câteva reguli de bază pentru aranjarea mesei…
Regulile depind de multe lucruri: locul unde este masa, cine sunt invitaţii, ce mâncare se serveşte la masă etc. Dar dacă aduci la masă bunul gust, strălucirea fără stridenţe, opulenţa fără aglomerare este îndeajuns.
Ce trucuri ne puteţi da pentru a realiza un aranjament de masă festiv cu investiţie minimă?
O pată de culoare dată de un şer¬vet pus pe centrul mesei, unul sau mai multe sfeşnice, un aranjament floral, o ghirlandă dintr-un material preţios, nişte petale de flori sau pietricele colorate împrăştiate pe faţa de masă… Lucruri mici cu efect scontat!