17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialGalaţi, campioana scumpirilor în 2011

Galaţi, campioana scumpirilor în 2011

Din 2011, gălăţenii vor plăti mai mult pentru încălzirea locuinţelor, pentru transportul în comun, pentru alimentele de bază şi pentru buteliile de aragaz.

Din 2011 gălăţenii vor plăti mai mult pentru încălzirea locuinţelor, pentru transportul în comun, pentru alimentele de bază şi pentru buteliile de aragaz. Biletul de autobuz şi butelia de aragaz s-au scumpit chiar în perioada 21-24 decembrie. La factura pentru încălzire, taxa de habitat şi documentele de urbanism, scumpirile vor fi resimţite în cursul lunii ianuarie. Când au cumpărat pâinea pentru masa de Crăciun, gălăţenii au constatat că doi dintre producătorii locali au majorat deja preţurile produselor de panificaţie cu 20-30%. Gamacris şi Arcada au majorat preţul franzelei de la 1 la 1,30 lei. După 24 de ore, Arcada a scăzut preţul la 1,20 lei.

O scumpire similară a anunţat şi Galmopan, cel mai important producător de produse de panificaţie din Galaţi. Până la Revelion vor fi majorate şi preţurile celorlalte produse de panificaţie. Producătorii îşi justifică scumpirile prin faptul că în ultimele săptămâni au intrat pe pierderi la producţia de pâine din cauza creşterii preţului grâului, de la 120 la 260 euro/tonă, ca urmare a recoltei slabe din acest an. Producătorii de produse de panificaţie estimează că din cauza deficitului de grâu pe plan mondial, consumul nefiind acoperit de rezerve până la noua producţie, până în iulie se vor produce şi alte scumpiri ale preţului grâului, fiind previzibil ca în februarie-martie să se producă o nouă majorare a preţurilor pâinii şi produselor de panificaţie. Deşi guvernul a anunţat că nu va majora accizele la GPL pentru consumul casnic al populaţiei, unii dintre distribuitorii de butelii de aragaz au scumpit preţul buteliei de 12 kg de la 53 la 63 de lei.

Gălăţenii vor plăti mai mult şi pentru transportul în comun. La maxi-taxi, preţul a crescut deja de la 1 leu la 1,50 lei. Majorarea fusese aprobată de Consiliul Municipal la sfârşitul lunii noiembrie, dar după aprobarea noului tarif consilierii au mai avut câteva controverse politice pe seama acestei scumpiri. În cele din urmă, hotărârea a fost validată de prefectură şi a intrat în vigoare chiar în ajun de Crăciun, când s-a produs şi o degringoladă în transportul local, pentru că timp de două zile unii dintre transportatorii maxi-taxi percepeau 1 leu ¬pentru o călătorie, iar alţii 1 leu şi 50 de bani, deşi nu avuseseră timp pentru tipărirea noilor bilete. De fapt, asta nici nu avea vreo importanţă, pentru că oricum în transportul maxi-taxi din Galaţi nu se eliberează bilete. Se lucrează „la negru”.

Gigacaloria, „regina” scumpirilor

Se anunţă mari scumpiri şi la capitolul facturilor la întreţinere, în special la preţul gigacaloriei. Recent, Consiliul Municipal Galaţi a aprobat o primă creştere a preţului gigacaloriei, la cererea regiei locale Apaterm SA, de majorare a tarifului local pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru care regia primise deja avizul ANRSC.

Tariful a fost majorat de la 89,14 lei/Gcal, exclusiv TVA, la 107,57 lei/Gcal, exclusiv TVA, în cazul energiei termice destinate agenţilor economici, şi de la 110,53 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 133,39 lei/Gcal, inclusiv TVA, în cazul energiei termice destinate populaţiei. Populaţia plăteşte cu 22,86 de lei/Gcal mai mult decât agenţii economici. Acum, sistemul de încălzire a celor 1.132 de blocuri funcţionează în regim de avarie, în măsura în care Electrocentrale reuşeşte să vireze către Romgaz banii săltaţi din contul Apaterm, plătind astfel în avans cantităţile de gaze naturale furnizate. În ianuarie este prevăzută o nouă creştere a preţului gigacaloriei.

După ce a fost aprobată cererea Apaterm de majorare a tarifelor de distribuţie, ar fi trebuit majorată subvenţia, dar cum municipalitatea nu are fonduri pentru asta, se va scumpi preţul local al energiei termice facturate populaţiei în 2011 de la preţul actual, de 167,44 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 214,65 lei/Gcal, inclusiv TVA. Creşterea va fi de 47,21 de lei/Gcal. Subvenţia unitară de la bugetul local va fi redusă de la 55,63 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 31,21 lei/Gcal, inclusiv TVA.

Scumpiri ponderate la taxele locale

La capitolul taxe şi impozite locale scumpirile sunt mai ponderate. Taxa de habitat a crescut de la 47 de lei la 50 de lei de persoană pe an, dar alte taxe au rămas la nivelul anului 2010. Dar începând cu 1 ianuarie 2011 au fost introduse taxele speciale pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de urbanism sau a altor autorizaţii. Pentru eliberarea certificatului de urbanism, în 5 zile se plăteşte o taxă de 100 de lei, iar pentru obţinerea certificatului în termen de 10 zile taxa este de 200 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă