22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAm cucerit bronzul!

Am cucerit bronzul!

Echipa naţională feminină de handbal a României a cucerit ieri medalia de bronz la Campionatul European, care s-a desfăşurat în Norvegia şi Danemarca, şi s-a calificat la Campionatul Mondial.

După ce în semifinale au pierdut dramatic în faţa suedezelor, scor 23-25, ratând jucarea primei finale europene din istorie, fetele noastre au intrat ieri în teren hotărâte să le învingă în finala mică pe daneze. Româncele îşi doreau atât să urce pe podium atât pentru a nu pleca de la competiţie fără măcar o medalie, dar şi pentru a-şi asigura calificarea directă la Campionatul Mondial, primele trei clasate obţinând biletele la întrecerile mondiale.

Partida, disputată într-o atmosferă incendiară, a început echilibrat, în primele trei minute nici una dintre cele două formaţii nereuşind să marcheze. Scorul a fost deschis de daneze, dar româncele au reuşit să egaleze şi să preia conducerea (3-1, ’10). Susţinute de cei peste 12.000 de suporteri prezenţi în tribune, profitând de câteva minute de derută în tabăra noastră, danezele au egalat din nou şi s-au distanţat la două goluri (7-5, min 19 ). Cele care au încheiat însă prima repriză în avantaj, cu 9-7, au fost elevele lui Radu Voina şi ale Luminiţei Huţupan. Repriza secundă a fost pe viaţă şi pe moarte, în ciuda presiunii uriaşe, fetele noastre menţinându-se la un gol sau două în avantaj faţă de adversare. Graţie unei evoluţii miraculoase a portarului Talida Tolnai, care aproape că a închis poarta României în faţa danezelor, elevele lui Voina şi Huţupan au reuşit să primească doar două goluri în 37 de minute, şi au încheiat victorioase un meci de infarct.

„Bucurie mai mare decât am fi jucat finala”

După meci, Cristina Neagu, care a fost desemnată cel mai bun inter stânga al competiţiei, a declarat fericită: „A fost tristeţe mare după ce am pierdut semi¬fi¬nala. Am intrat foarte încrân¬cenate, pentru că am vorbit cu fetele înainte de meci şi am zis că trebuie să ne luăm revanşa după înfrângerea din primul meci, chiar în faţa celor 12.000 de suporteri ai lor. Şi noi şi ele am fost extrem de obosite, dar noi am câştigat. Este o bucurie mai mare decât dacă am fi jucat finala mare”.

Extrem de fericit s-a declarat şi antrenorul Radu Voina care îşi criticase jucătoarele după înfrângerea suferită în semifinală, în faţa Suediei. „E greu să mai spui ceva după un astfel de joc. O finală mică înseamnă enorm, mai ales că România a câştigat în premieră o finală mică, acesta fiind cel mai bun rezultat european al nostru. Sincer, n-am crezut că fetele noastre îşi vor putea reveni şi vor putea juca la un asemenea nivel la numai 24 de ore după ce fuseseră atât de aproape de a se califica în finală. Iar 16-15, un scor pe care foarte rar îl mai întâlneşti în zilele noastre, spune totul despre încrâncenarea care a fost în teren la acest meci”.

Cele mai citite

Surpriza din tribune la Monaco – Barcelona. Michael Jordan, prezent la meci

Michael Jordan, legenda baschetului și considerat cel mai bun jucător din toate timpurile, a fost prezent pe Stade Louis II la meciul dintre AS...

Monaco a învins-o pe Barcelona! Cine e puștiul minune care a adus victoria

George Ilenikhena, autorul golului de 2-1 în meciul dintre Monaco și Barcelona, a devenit deja un specialist în stabilirea de recorduri. La doar 18 ani,...

Studiu. Decesele cauzate de cancer au scăzut în SUA

Progresele științifice au ajutat la prevenirea a 4,1 milioane de decese cauzate de cancer în cei 30 de ani dintre 1991 și 2021, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă