17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialOfensivă împotriva etnobotanicelor

Ofensivă împotriva etnobotanicelor

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a anunţat că vrea să efectueze controale la sânge la magazinele de vise, care pot culmina cu demolarea acestora.

 

Ofensiva a fost declanşată la iniţiativa viceprimarului Nicuşor Ciumacenco şi are ca scop verificarea autorizaţiilor, a documentelor contabile, mergându-se până la demolarea chioşcurilor şi magazinelor care comercializează substanţe etnobotanice.

„Eu sunt adeptul la a forţa un pic nota şi de a-i lua pe toţi la bani mărunţi pe partea de autorizare, să verificăm dacă s-au păstrat condiţiile din autorizaţie, dacă e respectată disciplina în construcţii. Noi mai putem interveni foarte bine pe contractele de închiriere, să verificăm dacă se respectă sau nu clauzele şi în funcţie de asta se poate merge până la demolarea chioşcurilor respective”, ne-a declarat Ciumacenco.

La razii participă reprezentanţii mai multor compartimente din Primăria Galaţi, de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, Garda Financiară, Poliţia Comunitară, Poliţia Municipală, Protecţia Consumatorului.

Razie nocturnă

În prima razie de noapte au fost verificate 8 din cele 14 magazine existente la Galaţi, iar încercările vânzătorilor de a cere echipei de control mandat de percheziţie au eşuat, pentru că reprezentanţii Gărzii Financiare au dreptul de a verifica încasările. Poliţiştii şi jandarmii au verificat identitatea consumatorilor, iar reprezentanţii primăriei se ocupă de verificarea autorizaţiilor.

În urma primei razii au fost aplicate măsurile permise de lege, adică au fost aplicate mai multe sancţiuni, iar în cazul magazinelor care au fost găsite că nu deţin acordul unic de funcţionare, al primarului, au fost amendate şi au fost notificate ca în termen de 30 de zile să intre în legalitate. Aici apare o altă problemă pentru comercianţii de etnobotanice, pentru că a fost aprobată o hotărâre a CLM Galaţi, ce a intrat în vigoare de pe 15 decembrie, prin care a fost interzisă comercializarea substanţelor etnobotanice pe întreg teritoriul Galaţiului.

Ce spune legea

Hotărârea CLM Galaţi a fost aprobată în unanimitate şi se bazează pe mai multe prevederi legale.

Decizia se bazează prevederile Legii 339/2005, privind regimul juridic al plantelor şi preparatelor stupefiante, Ordonanţa 6/2010, ce introduce la Legea 339 încă 3 anexe cu noi categorii de plante şi preparate halucinogene, art. 57 al Ordonanţei 99/2000, ce impune producătorilor şi importatorilor să introducă pe piaţă numai produse sigure pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor, şi art. 34 din Constituţia României, care obligă statul să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă