Proiectul noului Cod al Muncii, care conţine, printre altele, modificări cu privire la perioada de probă, concedii şi preaviz, a fost publicat pe site-ul ministerului condus de Ioan Botiş şi se află în dezbatere publică până la 20 decembrie, informează NewsIn.
În propunerea de act normativ se oferă angajatorului posibilitatea de a cere candidatului la angajare o perioada de probă mai mare decât în prezent. Astfel, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 45 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere, se arată în proiect. În prezent, perioada maximă de probă este de 30 de zile pentru funcţiile de execuţie şi, respectiv, 90 de zile pentru cele de conducere.
Noul Cod al Muncii prevede şi ca angajatorul să poată cere informaţii în legătură cu persoana care solicită angajarea de la foştii săi angajatori, dar numai cu privire la activităţile îndeplinite şi la durata angajării şi numai cu încunoştinţarea prealabilă a celui în cauză.
Tot în proiectul propus de Ministerul Muncii se interzice cumulul a mai mult de două funcţii la acelaşi angajator.
În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depăşesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reduceri programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului.
În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, conform noului Cod al Muncii. În prezent, perioada minimă este de 15 zile.
Dacă, din motive obiective, este necesară reducerea sau întreruperea temporară a activităţii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluări ei, angajatorul poate acorda în această perioadă concediu fără plată, după informarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii, se mai arată în proiect.
Conform aceleiaşi propuneri de act normativ, salariaţii de noapte beneficiază de un spor la salariu de minimum 15% din salariul orar de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.
Şi tot noul Cod al Muncii măreşte perioada preavizului. Astfel, acesta nu poate fi mai mic de 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv nu poate fi mai mic de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere. La această oră, preavizul este de cel mult 15 zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de 30 pentru cele de conducere.
Proiectul prevede şi mărirea termenului pe care poate fi încheiat un contract individual de muncă pe durată determinată, de la doi la cel mult trei ani.