0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDomenii - de la un cartier bun, la unul de lux

Domenii – de la un cartier bun, la unul de lux

Domenii şi-a căpătat renumele de zonă scumpă odată cu dezvoltarea părţii vechi a cartierului, mai exact cu apariţia locuinţelor de lux. Cei interesaţi să cumpere sunt de obicei mici investitori români sau străini şi mai nou, în pas cu ultima „modă”, oameni de afaceri.

Specialiştii imobiliari spun că zona este una preponderent de case, cu loturi greu de comasat, ceea ce a făcut ca dezvoltările de imobile cu apartamente să fie puţine la număr. Imobilele nou construite în acest areal sunt de înălţime mică, dispuse pe demisol, parter şi patru etaje.

„Apartamentele solicitate mai mult au spaţii cuprinse între 100-150 mp. Cumpărătorii sunt interesaţi de astfel de oferte, pentru că zona este liniştită, cu acces facil la mijloacele de transport şi în apropiere de piaţă, magazine, banci etc.”, susţine Mihaela Pană, Head of Residential Department, DTZ Echinox. Majoritatea proiectelor au un număr mic de unităţi şi aparţin unor dezvoltatori locali.

Acestea ofera în general între două şi patru apartamente pe nivel, cu două, trei şi patru camere. Suprafeţele sunt generoase, iar finisajele sunt la alegerea cumpărătorului. Aceste imobile pun la dispoziţie şi locuri de parcare în subsolul clădirii.

În privinţa preţurilor, agenţiile imobiliare spun că următorul interval de timp nu va aduce modificări semnificative. „Cartierul Domenii se împarte în două: o zonă considerată prin excelenţă rezidenţială şi aici discutăm de aria cuprinsă între Mănăstirea Caşin şi P-ţa Domenii, iar preţul pe metrul pătrat construit variază între 1.800-2.000 euro/mp, şi zona cuprinsă între P-ţa Domenii şi Parcul Copiilor, unde apartamentele noi variază între 1.400 şi 1.600 euro/mp.”, completează Mihaela Pană.

Casele variază între 300.000-800.000 euro

Domenii este o zonă atractivă, îmbinând confortul şi siguranţa unui cartier rezidenţial liniştit cu stilul cosmopolit al unei locaţii centrale, fiind în proxomitatea restaurantelor, cafenelelor, parcurilor etc. Zona se remarcă prin vile cochete, vegetaţie generoasă, acces facil la mijloace de transport, o zonă comercială bine dezvoltată şi o multitudine de opţiuni pentru petrecerea timpului liber etc.

Cartierul a atras interesul celor ce urmăresc achiziţionarea unei vile în partea de Nord a Capitalei. Din păcate, zona oferă puţine terenuri libere pentru construcţie. Din acest motiv, multe dintre case au fost renovate sau extinse, existând puţine cazuri în care clădirile existente au fost demolate pentru noi construcţii.

În ultima perioadă, cererea s-a axat pe case nu foarte mari din perspectiva suprafeţei construite. Se caută mai mult suprafeţe de 250-400 mp, deoarece o parte din cumpărători au înţeles că spaţiile extrem de generoase pot atrage costuri de întreţinere foarte mari. „Astăzi se încearcă să se cumpere o proprietate la un preţ cât mai atractiv şi cu un cost de întreţinere cât mai mic.”, spune Mihaela Pană.

Preţurile imobilelor din zona Domenii, la fel ca şi în celelalte zone, au scăzut în ultimii doi ani. În prezent, acestea variază între 300.000-800.000 euro, în funcţie de vecinătăţi, starea imobilului şi suprafaţa de teren.

„În general tranzacţiile se fac cu o mare parte din bani cash, fie obţinuţi din vânzarea altor proprietăţi, fie din afaceri proprii.”, afirmă Violeta Anghel, Marketing Manager Real Time Imobiliarii.

Se caută terenuri de 200 mp

Situaţia terenurilor din zona Domenii se înscrie în trendul general pe această piaţă, existând multe discuţii, dar foarte puţine tranzacţii. „În ultimii 2-3 ani, preţurile au fost într-o continuă scădere, iar în ceea ce priveşte cererea, se caută loturi mici de 200 mp pentru construcţii individuale.”, spune Violeta Anghel.

Preţurile cerute pentru loturile libere sunt oscilante şi putem vorbi de valori cuprinse între 350-1.000 euro/mp, în funcţie de amplasare şi de cât de mult se poate construi pe ele. „Deşi valorile de tranzacţionare au suferit corecţii de aproximativ 10-20%, cumpărătorii nu sunt convinşi încă să acţioneze.”, completează Cristian Ustinescu, Investment Director, DTZ Echinox.

În cartier, un segment care a cunoscut o oarecare dezvoltare în ultimii ani este cel al spaţiilor office, care a adus o influenţă pozitivă asupra întregii zone în general.

De exemplu, în zona Clucerului, îşi desfăşoară activitatea în mare parte clinici medicale şi alte tipuri de servicii premium. Cu toate acestea, cartierul nu este considerat a fi unul de business, ci unul preponderent rezidenţial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă