29.5 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialMAE: Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de noi progrese în direcţia apropierii...

MAE: Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de noi progrese în direcţia apropierii de UE

Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de noi progrese în direcţia apropierii de UE, pentru a putea valorifica oportunităţile existente în relaţia cu instituţiile europene, apreciază MAE român, care felicită Chişinăul pentru organizarea transparentă şi imparţială a alegerilor de duminică, informează NewsIn.

Ministerul român de Externe arată, într-un comunicat dat publicităţii marţi, că rezultatele anunţate de Comisia Electorală Centrală demonstrează opţiunea cetăţenilor Republicii Moldova pentru continuarea drumului către Uniunea Europeană, început cu profesionalism de către echipa guvernamentală instalată în septembrie 2009.

“Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de noi progrese în direcţia apropierii de UE, pentru a putea valorifica oportunităţile existente în relaţia cu instituţiile europene”, menţionează MAE român.

De asemenea, MAE consideră esenţială continuarea proiectelor de pe agenda bilaterală, pentru care se deschid noi perspective, şi reafirmă susţinerea fermă a României pentru consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.

Ministerul de Externe menţionează, totodată, că a urmărit cu atenţie şi interes derularea alegerilor anticipate din Republica Moldova.

“MAE adresează felicitări autorităţilor de la Chişinău pentru organizarea transparentă şi imparţială a alegerilor, care, potrivit comunicatului comun al misiunilor de observare OSCE/ODIHR, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Adunării Parlamentare a OSCE, au avut loc cu respectarea, în cea mai mare parte, a standardelor europene în materie”, adaugă comunicatul diplomaţiei de la Bucureşti.

Conform acestor aprecieri, de la ultimele alegeri, reformele în domeniul legislativ şi măsurile practice au dus la îmbunătăţirea cadrului electoral, se mai afirmă în comunicatul Ministerului român de Externe, care s alută, de asemenea, participarea în număr mare a alegătorilor la scrutinul de duminică.

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a încheiat luni seara numărarea tuturor proceselor verbale. Potrivit datelor CEC, după procesarea tuturor proceselor verbale, PCRM are 39,3% din sufragii, PLDM 29,4%, PD 12,7% şi PL 10%.

Astfel, potrivit datelor finale, comuniştii vor avea 42 mandate în noul parlament, liberal-democraţii premierului Vlad Filat au 32, Partidul Democrat, condus de fostul comunist Marian Lupu, ocupă 15 fotolii de parlamentar, iar liberalii preşedintelui interimar al ţării, Mihai Ghimpu, dispun de 12 locuri în legislativ.

În aceată configuraţie, PLDM, PL şi PDM – care fac parte din coaliţia Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), aflată în prezent la guvernare – pot forma guvernul, pot alege preşedintele Parlamentului, dar nu pot alege preşedintele ţării. Pentru desemnarea şefului statului, este nevoie de o majoritate de 61 de mandate, iar cele trei forţe politice au, împreună 59 de mandate.

Cele mai citite

Vulnerabilitate? Adjunctul directorului SRI a fost trecut în rezervă, astfel că SRI are vacant și postul de director și un post de director adjunct

Președintele Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe unul dintre directorii adjuncți ai SRI, ceea ce face ca, în SRI, să fie vacante simultan...

Ministerul Economiei și Turismului prezintă salata cu icre de crap, unul dintre cele 13 produse românești protejate

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului prezintă "salata tradițională cu icre de crap", precizând că acest aliment se află "pe lista produselor cu indicație geografică...

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă