17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFilat exclude o coaliţie cu Partidul Comuniştilor

Filat exclude o coaliţie cu Partidul Comuniştilor

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat luni că situaţia în Parlament este clară după scrutinul de duminică şi a promis că formaţiunea pe care o conduce nu-şi schimbă părerea şi va lucra pentru ca Moldova să rămână fără comunişti, informează NewsIn.

Filat a exclus o posibilă coaliţie cu comuniştii în viitorul Legislativ şi a evitat să comenteze o posibilă alianţă între comunişti şi Partidul Democrat, relatează portalul Moldova Azi.

Liderul liberal-democrat a mai spus că noua coaliţie va fi obligată să găsească soluţia pentru alegerea preşedintelui, chiar dacă nu deţine mandatele necesare, pentru a debloca criza politică. „Suntem datori să reuşim, deoarece Republica Moldova nu ar mai rezista la o perioadă de instabilitate politică. Trebuie să muncim asupra acestui rezultat cu îngăduinţă şi pricepere”, a spus el.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, şi-a exprimat luni intenţia în privinţa formării unei alianţe de guvernare. El a spus că preferă o coaliţie cu PDM, dar nu exclude negocieri şi cu PLDM.

Liderul PLDM a afirmat că deocamdată nu a discutat cu colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană. „Aşteptăm rezultatele oficiale. Probabil mâine (marţi – n.r.) vor începe discuţiile şi vom veni cu oferte”, a declarat Filat, care s-a declarat mulţumit de rezultatele obţinute de PLDM la alegerile anticipate de duminică.

Filat a menţionat că „situaţia în Parlament este clară” şi a dat asigurări că PLDM nu-şi schimba părerea şi, mai mult, va lucra pentru ca Moldova să rămână fără comunişti. „Vom lucra pentru ca Parlamentul să fie funcţional, să putem alege Guvernul, conducerea Parlamentului şi preşedintele”, a promis Vlad Filat, citat de Ştirea Zilei.

El a evitat să spună ce funcţie şi-ar dori, având în vedere că PLDM a obţinut cele mai multe mandate dintre partidele din AIE – 31 – la alegerile anticipate de duminică. „Acest lucru va fi stabilit în urma negocierilor”, a precizat liderul PLDM.

În ceea ce priveşte diferenţa între rezultatele exit-poll-ului şi cele oficiale, Filat a recunoscut că „măsurătorile interne” arătau alte rezultate. „Cred totuşi că PLDM a ieşit învingător din acest scrutin. Într-un singur an, noi ne-am sporit rezultatele mai bine de două ori”, a precizat Vlad Filat. El a subliniat că cetăţenii Republicii Moldova sunt câştigători în aceste alegeri.

Filat a făcut, de asemenea, referire la o serie de nereguli care au fost constatate de observatori, dar şi despre implicarea unor posturi de televiziune în campania electorală. El a menţionat posturile TV ruseşti, care au difuzat materiale cu „caracter vădit electoral”.

Întrebat despre alegătorii care şi-au exprimat opţiunea pe coli A4, Filat a reamintit că, în conformitate cu Codului Electoral, la o secţie de vot ar fi fost necesar să existe posibilitatea de suplinire a buletinelor. „Urmează să clarificăm cine se face responsabil pentru faptul că acest lucru nu a fost făcut. Cu toate că nimeni nu s-a aşteptat să vină un număr atât de mare de alegători”, a adăugat liderul liberal-democraţilor moldoveni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă