Zeci de geme şi camee – pietre preţioase pe care au fost gravate figuri ori motive decorative -, majoritatea folosite ca sigilii, sunt expuse în această perioadă la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, unele având o vechime de aproape 2.000 de ani, potrivit Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, ca expoziţia intitulată „Camee şi geme din colecţia Muzeului Naţional al Unirii: Tehnici, Iconografie, Stil” cuprinde câteva zeci de geme şi camee extrem de valoroase, cele mai vechi fiind din perioada romană (secolele II – III).
Zgârciu a spus că aceste bijuterii, adevărate obiecte de artă făcute dintr-o piatră preţioasă sau semipreţioasă, pe care sunt gravate figuri ori motive decorative, au fost achiziţionate de muzeul albaiulian în decursul timpului.
Potrivit sursei citate, majoritatea pieselor expuse aveau rolul de sigilii şi au aparţinut în secolul al XVIII-lea unui negustor din Sibiu, fiind achiziţionate de primul director al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Adalbert Cserni, de la urmaşii negustorului.
Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, urmând a fi deschisă publicului până la mijlocul lunii februarie.