4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportOpt luni de guvernare PSD în fieful lui Liviu Dragnea. Ce s-a...

Opt luni de guvernare PSD în fieful lui Liviu Dragnea. Ce s-a întâmplat cu județul Teleorman în 2017 | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

Guvernarea Dragnea nu a adus nici o schimbare în fieful președintelui PSD. Deși județul este un pol al investițiilor de stat, acestea nu atrag și proiecte private și nu contribuie la dezvoltarea județului.

Înainte ca PSD să revină la putere, situația în județ era astfel: totalul investiţiilor străine, 62 milioane de euro, locul 36 pe ţară; șomajul era peste 10%, aproape dublu faţă de rata la nivel naţional; județul înregistra cea mai mare rată de depopulare la nivel naţional; era pe ultimul loc din ţară la sosiri turişti străini; înregistrase o scădere economică, în 2015, de 2,1% (România a avut o creştere de 3,7%); producţia industrială a scăzut în 2015 cu 17,1%; iar exporturile au scăzut cu 20% în primele 10 luni din 2015, faţă de perioada similară din 2014.

În 2017, situația a rămas la fel de proastă. Guvernarea PSD nu a adus în acest județ nici o investiție străină semnificativă și nu a creat locuri de muncă. 

Doi din trei teleormăneni nu muncesc

Potrivit datelor Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), șomajul a rămas peste 10% pe tot parcursul anului 2017, dublu față de media națională. În ianuarie, era 10,15%. În iulie, era la exact același nivel. În acest timp, la nivelul întregii țări, rata șomajului a scăzut de la 5,4%, în ianuarie, la 5,2%, în iulie. Doar în Vaslui situația este mai proastă decât în fieful lui Dragnea. 

Din totalul şomerilor înregistraţi în Teleorman, doar 1.767 persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Şomerii neindemnizaţi deţin la sfârşitul lunii iulie o pondere de 89,06%, respectiv 14.390 persoane, majoritatea fiind din mediul rural.

În iulie, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă anunța că există 64.000 de locuri disponibile la nivel național. În Teleorman erau doar 270 de locuri vacante, sub 0,5% din total. Din cele 270 de posturi disponibile, doar 13 erau pentru persoane cu studii superioare. 

La Videle, un singur post disponibil: vânzător

Un exemplu foarte relevant pentru lipsa de locuri de muncă în județul lui Dragnea este Videle. În acest orășel, de pildă, era un singur post liber, de vânzător. În ceea ce privește rata de ocupare a populației active, Teleormanul este pe ultimul loc din țară. 

Ponderea salariaţilor în populaţia activă este de numai 35% (56.000 de sa­lariați la o populație activă de 159.000 de persoane, date din mai 2017). Pe locurile următoare, în coada clasamentului privind rata de ocupare se află: Vaslui – 38%, în Botoşani – 38%, Mehe­dinţi – 40%, în Giurgiu este 40%, iar în Dâmboviţa – 40%. Toate aceste județe sunt fiefuri pesediste. Cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă este în București: 86%. Urmează Ilfov, cu o rată de ocupare de 77% și Brașov – 71%. 

Potrivit datelor din primul semestru, Teleormanul rămâne județul cu cel mai mic număr de turiști.

Șoselele teleormănene, mai finanțate decât centura Bucureștiului

În schimb, Dragnea pompează în fieful său sume impresionante din banii publici. Potrivit fișelor din Anexa 3 a bugetului de stat, Ministerul Transporturilor, instituția condusă de Răzvan Cuc, intenționa să reabiliteze în 2017 trei șosele din Teleorman și să execute niște lucrări minore pe centura Alexandriei, deși aceasta este într-o stare impecabilă, la care orașe mult mai mari nici nu visează. În total, șoselele care leagă Alexandria de alte orașe vor primi 738 milioane de lei.

Pentru comparație, toate lucrările de pe centura Bucureștiului – pasaje la intersecția cu DN1, plănuita autostradă de centură din sud și lucrările de lărgire a actualei centuri, tot în sud, la patru benzi – vor beneficia de o alo­care bugetară de circa 945 milioane de lei, deși aceasta este cea mai aglomerată rută din România. Centura orașului Oradea – localitate condusă de liberalul Ilie Bolojan – va primi ridicola sumă de 273.000 lei.

875 de milioane de lei de la fina Shhaideh

Sevil Shhaideh a fost și ea foarte darnică: prin PNDL, Teleormanul primește 875 de milioane de lei, fiind pe locul patru după Suceava, Caraș-Severin și Vaslui. Astfel, Suceava  va beneficia de 928.525.098 de lei, Caraș-Severin are o alocare, teoretică, 883.095.842 de lei, iar Vaslui de 882.070.167 lei. 

PNDL 2 a fost înființat la începutul acestui an de către Guvernul Grindeanu, printr-o ordonanță de urgență, fiind vorba de alocarea a 30 de miliarde de lei pentru 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 alte obiective. Pe hârtie, o intenție pozitivă.

Dar un raport anterior al Curții de Conturi avertiza că banii pentru PNDL 1 au fost cheltuiți discreționar, fără un control eficient. PNDL 1 s-a desfășurat între 2013 și 2014, când Liviu Dragnea a fost ministru al Dezvoltării.

Stadioane pentru echipe de Liga a III-a

În plus, Compania Națională de Investiții construiește stadioane în orașe unde echipa locală de fotbal e în Liga a IV-a. Finanţat de Compania Naţională de Investiţii, noul stadion municipal din Turnu Măgurele va costa 12.485.526 lei (aproximativ 2,7 mil de euro) şi va avea o capacitate de 1.434 de locuri (1.164 locuri va avea tribuna I şi 270 de locuri vor fi amplasate la tribuna a II-a).

Totodată, arena va beneficia de instalaţie de nocturnă, de instalaţie de încălzit gazonul, iar complexul sportiv va fi dotat cu hotel, care va avea o capacitate de 24 de locuri, dar şi teren sintetic de antrenament. Pe noua arenă va juca Voinţa Săcele, echipa care a câştigat campionatul Ligii a 4-a şi în această vară a promovat în Liga 3. Investiţia în stadionul de la Alexandria este de 55,7 milioane de lei. Stadionul va avea o capacitate totală pentru 5.496 de spectatori și o suprafaţă construită de 15.795 mp. Din punct de vedere al contribuției la bugetul de stat, județul Teleorman este pe locul 32 cu o sumă de 460,7 milioane lei.   

EDUCAȚIE. Nu se găsesc directori de școală

Zece posturi de conducere în unităţi de învăţământ din judeţ sunt în continuare vacante, a anunţat, marţi, inspectorul general şcolar al ISJ Teleorman, Valeria Gherghe. 

Locurile au rămas neocupate după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a organizat, săptămâna trecută, o selecţie pentru 24 de posturi de acest gen, până la organizarea unui nou concurs, însă au fost ocupate doar 14 dintre acestea. Funcţiile de conducere disponibile sunt vacante la şcolile nr. 6 Alexandria, Ciuperceni, nr. 1 Cosmeşti, Frăsinet, Necşeşti, Săceni, Sfinţeşti, Siliştea, Slobozia Mândra şi Uda Clocociov. În vederea ocupării lor, ISJ Teleorman va organiza o nouă selecţie înainte de începerea anului şcolar. 

 

Descarcă ziarul integral AICI!

Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă