17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialScandalul de la Interne: "Oamenii lui Chelu m-au sechestrat"

Scandalul de la Interne: „Oamenii lui Chelu m-au sechestrat”

Un fost rival în afaceri al lui Cătălin Chelu a povestit ieri că în urmă cu doi ani a fost ameninţat şi chiar sechestrat de oamenii miliardarului gălăţean. Acţiunile de tip mafiot ale lui Chelu ar fi fost protejate şi de oameni din poliţia gălăţeană.

Actualul şef al Direcţiei Vamale Galaţi, Petrică Munteanu, a dezvăluit ieri că în 2008, când lucra la SC Plase Pescăreşti SA,  a fost sechestrat de oamenii lui Chelu, după ce anterior fusese ameninţat de omul de afaceri că va rămâne pe drumuri, atât el, cât şi soţia sa, sau că i s-ar putea întâmpla ceva rău copilului lor. Aceste informaţii fac obiectul unei anchete efectuate acum de procurorii de la Crimă Organizată. „Presiunile pe le-au făcut asupra mea, cum ar fi spargerea geamurilor la maşină, tăiatul cauciucurilor, au fost ca să mi se sugereze că trebuie să-i fac pe plac. Ameninţările pe care Chelu mi le-a adresat direct, că mă scoate de peste tot, că o lasă pe soţia mea fără loc de muncă, că ştie unde îmi duc copilul la grădiniţă, acestea sunt, toate, trecute în plângerea penală pe care am făcut-o”, a declarat ieri Petrică Munteanu.

Sechestrat în propriul birou

Actualul director al Vămii Galaţi povesteşte că a fost sechestrat în birou de oamenii lui Chelu în 2008, când Munteanu era administratorul şi preşedintele Asociaţiei Salariaţilor (PAS) la SC Plase Pescăreşti SA Galaţi. Munteanu deţinea şi 30% din acţiunile societăţii. Cătălin Chelu, care deţinea 600.000 din cele 4.000.000 de acţiuni ale Plase Pescăreşti, voia să preia controlul societăţii. Chelu nu era atât interesat de activitatea societăţii, cât mai ales de terenul pe care se află firma, 18.000 mp în cartierul central Mazepa 2 din Galaţi, care valorează peste 10 milioane euro. De zece ori mai mult decât majorarea de capital de 1 milion de euro pe care intenţiona Chelu să o facă. Prin omul său de încredere, preşedintele Consiliului de Administraţie, Alexandru Arnăutu, Chelu a convocat CA şi AGA pentru aprobarea cererii sale de majorare a capitalului social printr-o infuzie de capital de 4.005.987 lei noi, bani cash.

Această operaţiune i-ar fi adus lui Chelu de 12 ori mai multe acţiuni decât toţi ceilalţi acţionari la un loc. Munteanu şi PAS-ul, care deţineau peste 50% din acţiuni, s-au opus. Atunci, Arnăutu a încheiat pe numele unor membri PAS 52 de contracte de cesionare de acţiuni către Chelu, dar Munteanu a refuzat să le înregistreze pentru că unele erau false (erau pe numele unor persoane plecate din ţară), fapt demonstrat de expertizele ulterioare. Fostul administrator spune că din acest motiv au început acţiunile de tip mafiot împotriva sa. Mai întâi, lui Petrică Munteanu i-au fost sparte geamurile maşinii.
Apoi, pe 1 august 2008 Cătălin Chelu a adus patru contracte de muncă pentru angajarea în societate a unor „locotenenţi” de-ai lui, astfel încât aceştia să poată cumpăra acţiuni şi să poată participa la AGA. Atunci au descins şi cei patru locotenenţi la sediul SC Plase Pescăreşti. Doi dintre ei sunt Gabi Constantinescu şi Antonel Bunu, cei care l-au însoţit pe Chelu săptămâna trecută la sediul Ministerului de Interne pentru a-l mitui pe Dan Fătuloiu. Ceilalţi doi sunt Ionel Mitu şi Petru Mihalcea. Deşi nu mai era nici director, nici preşedinte CA, Arnăutu îi angajase cu program de 2 ore. Fiind angajaţi, cei patru oameni ai lui Chelu au primit dreptul de a intra în sediul societăţii.

Constantinescu şi Mihalcea au intrat astfel peste contabila Doina Galiţă, căreia i-au cerut registrul acţionarilor, iar Mitu şi Bunu au blocat uşa, să nu intre nimeni. Contabila Doina Galiţă a refuzat să le dea actele, motiv pentru care a fost lovită de cei doi. „Când am venit la societate, pentru că fusesem plecat, i-am întâlnit pe hol pe  Mitu şi Antonel Bunu şi i-am întrebat cine sunt. Mi-au răspuns că suntem colegi. I-am invitat în biroul meu pe toţi patru ca să discutăm civilizat şi să o lase în pace pe contabilă.  M-am pomenit sechestrat de ei în biroul meu timp de patru ore. Constantinescu începuse să ţipe că trebuie să le înregistrez în registrul acţionarilor contractele de cesionare a acţiunilor lui Chelu. Am refuzat. În acest timp, Chelu suna din 10 în 10 minute să întrebe dacă s-a rezolvat problema”, ne-a relatat Munteanu.

Poliţiştii, protectorii oamenilor lui Chelu

Fostul administrator al SC Plase Pescăreşti mai povesteşte: „Am sunat de mai multe ori la 112 şi abia după ce am sunat a şaptea oară au venit poliţiştii”. Dar poliţiştii l-au luat la secţie tot pe Petrică Munteanu, nu pe cei patru agresori. El nu a fost lăsat să îşi ia servieta cu documente din birou, aşa că aceasta a ajuns la oamenii omului de afaceri. Practic, poliţiştii au făcut jocul oamenilor lui Chelu, uitând şi să întocmească procesul-verbal. Toate astea fac obiectul cercetărilor DIICOT Bucureşti în dosarul penal deschis pe numele lui Chelu. „Cei care au uitat să facă procesul-verbal sunt încă în poliţie. Unii dintre ei au fost sancţionaţi în urma controlului făcut de Corpul de Control al ministrului. E vorba de cinci agenţi şi trei comisari. Unul dintre comisari este implicat direct, prin soţia dumnealui, în toată povestea de la Plase Pescăreşti şi în presiunile care s-au făcut asupra mea”, ne-a declarat Munteanu.    

„Există situaţii în care poliţiştii au legături cu lumea interlopă”

Noul şef al Poliţiei Române, Liviu Popa, a recunoscut, miercuri, că există situaţii în care poliţiştii au legături cu lumea interlopă, el spunând însă că majoritatea poliţiştilor sunt oameni care îşi fac treaba, potrivit Mediafax. „Declar toleranţă zero în privinţa a tot ceea ce înseamnă comportament neprincipial”, a mai spus Popa. Noul şef al Poliţiei Române a mai afirmat că în perioada următoare vor fi făcute evaluări la nivelul Poliţiei.Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat, marţi, eliberarea lui Dan Valentin Fătuloiu din funcţia de secretar de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică şi numirea în locul acestuia a lui Ioan Dascălu, precum şi înlocuirea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, cu şeful DGA, Liviu Popa.

„Cei care au uitat să facă procesul verbal sunt încă în poliţie. E vorba de cinci agenţi şi trei comisari.”
Petrică Munteanu, fost administrator al SC Plase Pescăreşti SA

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă