Preluarea controlului asupra magazinului “Unirea”, din centrul Capitalei, de către acționarul majoritar scoate la iveală decizii economice devastatoare luate de fosta șefă a Consiliului de Administrație.
Carmen Palade a mers până acolo încât a vândut către propria firmă un Rolls-Royce Phantom (valorând peste 200.000 de euro) la prețul de 20.000 de euro, de zece ori mai puțin decât valoarea de piață.
Noul președinte al Consiliului de Administrație, Bogdan Antonescu, a arătat, într-un comunicat de presă, că acționarul majoritar al „Unirea“ va întreprinde demersuri pentru repararea situației.
„Vom apela la toate mijloacele legale pentru recuperarea celor aproape 750.000 euro pe care Carmen Palade i-a scos fără justificare din USC (Unirea Shopping Center – n.r.). Desfășurăm un audit intern și descoperim că aceste abuzuri sunt doar câteva dintre neregulile care s-au întâmplat la USC sub conducerea lui Carmen Palade“, a declarat Bogdan Antonescu.
Pierdere de 6,52 milioane lei
Conform comunicatului menționat, datele financiare de la „Unirea“ sunt departe de a fi bune: „Carmen Palade a refuzat convocarea AGA (Adunarea Generală a Acționarilor – n.r.) timp de aproape un an, punând compania în afara legii. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a amendat-o prin decizia nr. 33 din 12.01.2017 pentru netransmiterea raportului financiar pe 2015 de la Unirea Shopping Center, când compania a publicat în rezultatele neaprobate de AGA o pierdere de 6,52 milioane lei. În 2016, sub conducerea abuzivă a aceleiași Carmen Palade, Unirea Shopping Center a realizat un profit de 418.000 lei, datele financiare fiind din nou netransmise către ASF.”
Avansuri nejustificate de 3 milioane de lei
După înlăturarea recentă a lui Carmen Palade de la șefia Consiliului de Administrație al „Unirea”, reprezentanții acționarului majoritar au început un proces de evaluare financiară a companiei. „AGA din 31 august 2017 hotărăște (…) respinge aprobarea situațiilor financiare anuale, a bilanțului contabil, a contului de profit și pierdere aferente exercițiilor financiare 2015 și 2016, întocmite de Carmen Palade. De asemenea compania a numit o nouă societate de audit pentru a desfășura un proces de audit independent, pentru a transmite rezultatele financiare corecte. Din primele cercetări, Carmen Palade a folosit compania ca pe o pușculiță personală. Peste 3 milioane lei a scos fostul Director General printr-un cont de avansuri nejustificate, în timpul mandatului ei. Sumele sunt retrase inclusiv în 2015, 2016 și 2017, adică după ce Camen Palade intentează divorțul de Dan Adamescu, invocând ca motiv ancheta DNA, care îi afecta imaginea. Mai mult, pe 23 ianuarie, cu o zi înainte de moartea omului de afaceri, Carmen Palade scoate 9750 lei, iar pe 25 ianuarie – la o zi după ce Dan Adamescu moare pe patul de spital – aceasta mai scoate 4817 lei”, se menționează în comunicatul USC.
Mașină de 200.000 euro, cumpărată de zece ori mai ieftin
Foarte eficient din punctul de vedere al banilor câștigați de la „Unirea”, dar deloc complicat, a fost mecanismul prin care fosta soție a omului de afaceri Dan Adamescu a direcționat active către propriile companii.
„O altă dovadă a felului în care Carmen Palade a condus discreţionar şi a devalizat USC este vânzarea la prețuri de nimic a parcului auto al USC către firmele proprii, fără aprobarea Consiliului de Administrație și fără rapoarte de evaluare. Printre mașinile vândute se numără un Rolls-Royce Phantom la prețul de 89.675,40 lei (aproximativ 20.000 euro), un Land Rover cu 17.935 lei (aproximativ 4.000 euro), un autoturism Mini Cooper cu 14.348 lei (aproximativ 3.500 euro), un VW Passat cu 5.380 lei (aproximativ 1.100 euro), precum și două autoturisme Logan cu 1.790 lei (aproximativ 400 euro). Mai mult decât atât, la câteva zile după ce aceste autoturisme sunt vândute, sunt închiriate de către firmele lui Carmen Palade către USC cu o sumă totală de 5.380 de euro lunar”, dezvăluie mesajul oficial al „Unirea“.
Înapoi la proprietarul de drept
Până de curând, la Unirea Shopping Center se ducea un război între acționarul majoritar (cu peste 74%), The Nova Group Investments Romania, și Carmen Palade (fostă Adamescu). Aceasta din urmă se instalase șefă de facto a societății și refuza să părăsească această poziție, deși nu avea susținerea acționarului majoritar.
În ciuda unui proces început în mai 2016, situația nu fusese tranșată nici după mai mult de un an. După tergiversări absurde într-un proces simplu, Alexander Adamescu (care controlează The Nova Group Investments Romania) a decis să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară. Adamescu reclama că nu reușește să administreze mall-ul din centrul Capitalei.