Într-un interviu acordat televiziunii publice, Băsescu a fost întrebat dacă în România se va prelungi criza economică. „Nu. (…) România a făcut ceea ce a trebuit în 2010, sper să finalizeze tot ce are de făcut şi să nu fim afectaţi de vârtejul acesta în care se intră ca urmare a datoriilor suverane foarte mari şi vom avea o probă foarte curând”, a răspuns şeful statului, citat de Agerpres.
Referitor la măsurile de austeritate luate de Guvern, el a declarat: „Am fost una din ţările care nu s-au jucat şi românii au suferit consecinţele, dar tot românii vor culege şi roadele, adică o Românie stabilă care nu va mai fi îngenuncheată de datoriile suverane”.
În context, şeful statului a arătat că România, spre deosebire de alte state din Europa, precum Portugalia sau Irlanda, nu a atins un nivel deosebit de ridicat al consumului înainte de criză, evitând „o paranoia a sectorului imobiliar”.
„Noi am avut norocul extraordinar că nu am ajuns la o paranoia a consumului înainte de criză şi am fost aproape de o paranoia a sectorului imobiliar, dar criza ne-a oprit. Pentru că, altfel, tentaţia băncilor – aduceţi-vă aminte când se ajunsese la creditele cu buletinul, cu orice, numai să stimuleze consumul – am fi plătit-o mult mai scump”, a spus preşedintele Băsescu, la TVR1.
El a afirmat că „România are o şansă extraordinară, din două motive: în primul rând, pentru că n-a împrumutat bani să simuleze o aşa-zisă relansare economică înainte de a lua măsurile de reducere a cheltuielilor proprii”.
Băsescu a subliniat, astfel, că situaţia de criză a datoriilor suverane, în care se află statele europene menţionate, nu se poate termina decât prin austeritate.
Potrivit şefului statului, România a fost împiedicată să iasă din recesiune în această perioadă de decizia Curţii Constituţionale împotriva reducerii pensiilor cu 15%, fapt care a determinat majorarea taxei pe valoare adăugată cu 5%, afectând mediul de afaceri.
„Puteaţi să şi aveţi confirmarea, în trimestrul II, am avut +0,3% (creştere economică raportată la PIB – n.r.). Dacă din cauza unei nefericite decizii a Curţii Constituţionale noi nu eram nevoiţi să creştem TVA la 24%, am fi avut plus şi în trimestrul III”, a afirmat Traian Băsescu.
Totodată, liderul de la Cotroceni a arătat că Guvernul trebuie să contracteze un credit bancar de circa un miliard de euro, în jurul datei de 24 noiembrie 2010, primirea acestuia de către stat fiind o probă a efectului bun pe care l-ar avea măsurile de austeritate.
„Proba va fi legată de nevoia de împrumut pe care statul român va trebui să îl facă în jurul datei de 23-24-25 noiembrie. Dacă noi vom reuşi să luăm acest credit de circa un miliard de euro, cu dobânzi sub 5 procente, înseamnă că România ar redeveni credibilă. Îmi doresc să fie acela momentul adevărului, pentru că, dacă acum, la sfârşit de program cu FMI, reuşim să angajăm un credit nu pe un an, cum a fost acesta, ci pe trei ani, cu dobândă de sub 5%, înseamnă că România, din punct de vedere credibilitate, pleacă pe o pantă favorabilă. Mi l-aş dori sub 5% dobândă, pe trei ani şi suprasubscris, adică să cerem un miliard şi să avem ofertă 1,5 miliarde”, a spus şeful statului.