3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialNASA a găsit o nouă gaură neagră

NASA a găsit o nouă gaură neagră

NASA a anunţat că a descoperit un „obiect excepţional în vecinătatea noastră cosmică” şi  a oferit detalii despre misteriosul obiect   într-o conferinţă de presă transmisă în direct la TV şi online,  urmărită cu deosebit interes de comunitatea ştiinţifică şi de jurnalişti.

Obiectul, care a trezit imediat speculaţii privind OZN-urile, a fost sesizat din observatorul Chandra X-ray.

Chandra X-ray Observatory este al treilea satelit de observaţie, ca mărime, al NASA, după Hubble şi Compton. El a fost lansat în anul 1999.

Jon Morse, directorul secţiei de Astrofizică, Kimberly Weaver, astrofizician la Goddard Space Flight Center, şi Alex Filippenlo, astrofizician la University of California, au oferit , luni seara, în cadrul unei conferinţe de presă,  amănunte despre descoperirea NASA.

Vizitatorii romanialibera.ro au putut urmări în direct această conferinţă.

Specialiştii Agenţiei Americane Aerospaţiale susţin că au  imagini cu evoluţia „obiectului” observată timp de 30 de ani. Acesta ar putea deveni o stea sau o gaură neagră, convenţia pentru moment fiind că este „cea mai tânără gaură neagră”. Este vorba de o rămăşiţă a SN1979C, o supernovă din galaxia M100, situată la aproximativ 50 de milioane de ani lumină distanţă de Pământ.

Masa obiectului este de cinci ori mai mare decât a Soarelui. Pentru a avea termen de comparaţie, volumul Soarelui ar putea cuprinde 1.300.000 de planete ca a noastră, iar de-a lungul diametrului său s-ar putea alinia 109 planete Pământ.

Descoperirea ar putea ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine exploziile stelare, care lasă în urmă găuri negre sau dau naştere unor stele neutronice.

În ceea ce a mai rămas dintr-o stea după o explozie, materia devine atât de comprimată, încât atomii sunt striviţi şi dau naştere unei stele neutronice. Acestea sunt mici şi emit o cantitate redusă de lumină, astfel încât pot trece neobservate. Cu toate acestea, astronomii au putut identifica câteva stele neutronice, fiindcă acestea emit radiaţii sub forma unor scurte impulsuri periodice – pulsari.

Dacă miezul unei stele care a explodat este suficient de greu, el se transformă într-o gaură neagră. Acest obiect are o forţă uriaşă de atracţie acaparând tot ceea ce trece pe lângă el. Puterea este atât de mare încât îşi înghite propria sa lumină. Găurile negre sunt invizibile, dar astronomii le pot detecta datorită perturbaţiilor pe care le produc în jurul lor.

Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...
Ultima oră
Pe aceeași temă