17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCât costă salvarea bolnavilor din Galaţi

Cât costă salvarea bolnavilor din Galaţi

În ultimele trei zile, situaţia de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a continuat să se agraveze. Conducerea spitalului a făcut eforturi uriaşe pentru a evita închiderea activităţii spitalului, li s-a asigurat asistenţa medicală bolnavilor cronic care se aflau deja internaţi, dar, după ce la şedinţa de joi a Consiliului Medical toţi şefii de secţii au anunţat că secţiile lor funcţionează pe o cotă „aproape zero”, s-a ajuns la amânarea internărilor. „Avem soluţia de a reduce serviciile pe care le acordăm bolnavilor cronic, apelând chiar la internări cu programare”, a declarat managerul spitalului, dr Marin Crăciun. S-a ajuns la acest blocaj pentru că CJAS Galaţi avea conturile goale şi nu putea deconta factura pentru serviciile medicale aferente lunii septembrie, în valoare de 4,8 milioane lei.

Perspectivele sunt la fel de sumbre, contractele pe noiembrie şi decembrie neacoperind cheltuielile reale din cauză că CJAS a contractat doar 125 de cazuri externate lunar, în condiţiile în care media lunară a externărilor din spitalul gălăţean este de 5.300 de cazuri. „Situaţia era planificată să se rezolve printr-un act adiţional acoperitor pentru aceste ultimele două luni din an şi am avut asigurarea din partea conducerii casei că ni se vor contracta 8.000 de cazuri, o sumă relativ acoperitoare şi că se va ataca fondul de rezervă pe 2010 al CJAS, urmând ca de aici să ni se aloce 47% din dimensiunile fondului necesar”, a declarat managerul spitalului. Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, care din iulie a preluat spitalul în administrare, nu poate interveni în administrarea situaţiei. „Din partea CJ nu am cu ce să îi ajut, pentru că CJ a alocat câte fonduri a putut pentru continuarea lucrărilor de investiţii demarate, chiar în condiţiile în care la începutul acestui an nu ştiam că spitalele vor trece în subordinea consiliilor judeţene”, spune preşedintele CJ, Eugen Chebac. Astăzi este aşteptată virarea de către CNAS în conturile CJAS Galaţi a sumei cu care să fie plătită factura restantă.  

Nici un ban în cont

Conducerea CJAS Galaţi susţine că situaţia este una cu care nu s-a mai confruntat până acum. „Avem restanţă la plată o factură în sumă de 4,8 milioane de lei. Nu avem conturile alimentate, dar nu numai CJAS Galaţi este în situaţia asta, ci toate casele din toată ţara. Aceste conturi sunt alimentate lună de lună de către Casa Naţională, dar în această lună nu sunt bani în cont. E prima dată când se întâmplă aşa ceva”, a declarat directoarea economică a CJAS Galaţi, Iulia Petcu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă