19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Germaniei: "Este prea scump să cucerim România"

Ambasadorul Germaniei: „Este prea scump să cucerim România”

Ambasadorul Andreas von Mettenheim a spus în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, că trebuie să se renunţe la „această gândire a zonelor de influenţă”, care ar fi împărţite între marile puteri.

Rusia şi Germania şi-au împărţit Europa, însă aceasta s-a întâmplat în secolul trecut, a explicat ambasadorul, citat de NewsIn.

„Este prea scump să cucerim acum România, nu ne mai permitem, cu o armată ultratehnologizată”, a răspuns în glumă ambasadorul, la un moment dat, în reacţie la un îndemn venit din partea unui telespectator, care cerea Germaniei să cucerească România.

Întrebat dacă vede posibilă o viitoare unire a R. Moldova cu România, după modelul celor două Germanii, Andreas von Mettenheim a subliniat că cele două situaţii nu sunt comparabile, iar „lucrurile sunt mai o complicate”. El a sugerat că răspunsul posibil ar putea veni prin integrarea R. Moldova în UE, fie că acest lucru se va întâmpla după 10 sau 20 de ani.

Aderarea R. Moldova nu este însă deocamdată pe ordinea de zi, a precizat Andreas von Mettenheim. Ambasadorul a spus că Berlinul priveşte pozitiv evoluţiile pe plan intern din R. Moldova şi a adăugat că speră ca situaţia să se păstreze şi după alegerile din 28 noiembrie.

Întrebat dacă mai vede posibilă o criză a gazelor, diplomatul a vorbit şi despre dependenţa energetică a Germaniei de Rusia, subliniind că este destul de mare (aproape 40%) şi de aceea Berlinul susţine „diversificarea ofertanţilor”, inclusiv prin proiectul Nabucco.

Germania sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen

Germania sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen, aşa cum fac „toate ţările europene partenere”, a declarat duminică, la Pro TV, ambasadorul german la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, potrivit Mediafax.

„Bineînţeles că sprijinim aderarea României la spaţiul Schengen. Asta fac toate ţările europene partenere, altfel acest proiect nu ar exista. Şi acum câteva zile, la Bruxelles, s-a hotărât ca proiectul textului pentru Consiliul Europei să fie înaintat spre expertiză Parlamentului European”, a spus el, întrebat dacă Germania sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen, în primăvara lui 2011.

Mettenheim a adăugat că procesul în vederea aderării „merge conform planului”. El a amintit că aderarea, în martie 2011,depinde de evaluarea generală care încă nu s-a încheiat, dar a apreciat ca un element pozitiv implicarea Parlamentului European.

„Este foarte important că a fost implicat parlamentul, pentru că problema modificării graniţelor externe ale Europei este o chestiune care îi priveşte în mod nemijlocit pe cetăţeni, lucru care va fi apoi valabil şi pentru noi, la nivel naţional. Va trebui să consultăm parlamentul federal în acest sens şi de aceea este bine că se discută acum în Parlamentul European”, a explicat von Mettenheim.

Pe de altă parte, ambasadorul s-a referit şi la problema eliminării restricţiilor impuse românilor pe piaţa muncii.: „Trebuie spus că libera circulaţie a forţei de muncă, deci posibilitatea pentru un român de a găsi un loc de muncă la o firmă germană, va exista abia de pe 1 ianuarie 2013”.

Cele mai citite

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Topor vechi de 4.000 de ani găsit de către miner din Gorj, la prima căutare cu detectorul de metale

Un topor vechi de aproximativ 4.000 de ani, din clasa „Tezaur“, a fost descoperit în comuna gorjeană Cătunele, într-o pădure din satul Lupoaia. Piesa este...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă